Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježena 33. obljetnica pogibije prvoga zagorskoga branitelja, Željka Pavića-Kalca


U spomen na prvoga zagorskog poginulog branitelja i prvoga Tigra, Željka Pavića-Kalca, u Đurmancu je povodom 33. obljetnice njegove pogibije održan prigodan program.

Počast su mu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Željka Pavića- Kalca odali njegova obitelj i prijatelji, braniteljske udruge, načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, predsjednica Općinskog vijeća Općine Đurmanec Ivančica Hrček, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Mladen Gregurović, a prigodnu molitvu predvodio je fra Franjo Tomašević.

Načelnik Belošević tim je povodom istaknuo kako su prošle 33 godine otkako je Željko položio svoj život na oltar domovine.

- Naša shvaćanja njegove žrtve svakim su danom sve veća. Njegova želja, radost i odlučnost za stvaranje hrvatske države nemjerljiva je i za to mu veliko hvala. Hvala svim dragim braniteljima na žrtvi koju ste podnijeli u Domovinskom ratu, koji je bio temelj za stvaranje slobodne Republike Hrvatske. Pozivam vas da i svi dalje njegujemo i čuvamo sjećanje na našeg Željka i sve poginule hrvatske branitelje, kao i istinu o Domovinskome ratu - poručio je načelnik Belošević.

Župan Kolar je kazao kako sa Željkom, osim što dijeli ime, da su im i rođendani svega mjesec dana razlike, no da nisu imali jednaku sreću kada su otišli u obranu Domovine.

- Svi smo imali istu šansu da poginemo i svi smo imali šansu da se vratimo kući svojim obiteljima. Nažalost, Željko nije bio te sreće, njegova obitelj je doživjela velik i nemjerljiv gubitak. Ništa im ne može vratiti njihovog sina i brata, ali ovo danas, ovoliki broj kolega branitelja iz braniteljskih udruga, ne samo iz Krapinsko-zagorske županije, nego i Grada Zagreba i Varaždinske županije, pokazuje koliko su Željko i njegova žrtva u Domovinskom ratu cijenjeni – kazao je župan Kolar.

Uime ministra branitelja, Gregurović je rekao kako je Željko Pavić dao ono najviše što se moglo dati za svoju domovinu, a to je svoj vlastiti život.

- S druge strane, ovakva okupljanja na kojima se najviše nalaze naši branitelji, na neki način su ono što Ministarstvo hrvatskih branitelja protežira jer Ministarstvo želi imati partnerski odnos sa udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Putem tih udruga promiču se vrijednosti našega Domovinskoga rata i promiče se istina o tome na koji način se branila naša Domovina - rekao je Gregurović

Dodajmo da su nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, održane sportske igre branitelja u beli i streljaštvu. 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook