Prethodni članak
Sljedeći članak

Objavljen dobitnik nagrade Gjalski: ''Još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo''


Dobitnik ovogodišnje Nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski' je jedan od trenutno najpoznatijih hrvatskih autora, Kristian Novak, koji je nagradu osvojio za roman 'Slučaj vlastite pogibelji'.

Objavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen autor, odnosno roman s kojim je osvojio stručno povjerenstvo.

Nakon osam godina pauze od romana 'Ciganin, ali najljepši', koji je također osvojio Nagradu Gjalski, ali i srca mnogih čitatelja, Novak je ponovo napravio remek-djelo, koje mu je dodijelio drugu Nagradu Gjalski, roman koji je ove godine već osvojio dvije književne nagrade, Nagradu Meša Selimović i Nagradu Vladimir Nazor.

-Još uvijek ne vjerujem da se to dogodilo. I prije sedam godina bio sam na istom ovom mjestu, osjećaj je bio isti. Sretan sam ko i prvi puta kada sam dobio ovu važnu i vrijednu nagradu. Prije više od godinu i pol bio sam dobrim dijelom uvjeren da ću si s ovom knjigom zapečatiti sudbinu kao autor, jer je drukčija od onog što sam prije pisao. No, znao sam da je to priča koja mora izaći u javnost, koja se bavi malim čovjekom, čija priča može ostati zaboravljena, jer živimo u svijetu gdje smo u javnosti svakodnevno bombardirani irelevantnim informacijama, a u svemu tome, priče malih ljudi koji imaju hrabrosti i odvažnosti za sve nas se pobuniti, se zaboravljaju. Nadam se da ova knjiga može osvijetlili jednu takvu priču. Na neki način, ona je posveta ljudima koji rade po zakonu i onima koji su ostali samo, da im se pošalje poruka da dok je god književnosti, postoji netko tko vidi, pamti i da nisu sami – rekao je Novak i dodao kako mu je činjenica da je vrijednost ove knjige prepoznao ne jedan, nego tri žirija, velika podrška. Zahvalio je Gradu Zaboku, svima u organizaciji manifestacije, žiriju te je istaknuo kako mu je velika čast biti u finalu s ostalim autorima i romanima.

Osim Novaka, za nagradu Gjalski u finalu su se našli i : Tea Turić ('Strvinari starog svijeta'), Miljenko Jergović ('Rat'), Nebojša Lujanović ('Tvornica Hrvata') i Nives Madunić Barišić ('Žene koje vrište u sebi'), a spomenimo i da su za nagradu bijel prijavljene 72 knjige.

Većinom glasova, povjerenstvo je nagradu dodijelilo Novaku. – Novak je otprije poznat kao kritički snažan glas i u ovom se djelu bavi kroničnim poremećajem hrvatskom društvenog života. Postavio si je zahtjevan zadatak, a ovaj naslov dokazuje da je iznadprosječan pisac, koji je uspio i svoje i dvojbe svih nas situirati žanrovski, pritom nimalo ne kompromitirajući umjetničku zahtjevnost ovog pisma. Krimić je zahtjevna forma i poštivao je njegova pravila, no on ih je i nadrastao – rekao je predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrade Antun Pavešković.

Autoru je čestitala i Gordana Farkaš Sfeci iz nakladničke kuće Ocean more. – Bilo je vrlo teško nakon osam godina objaviti roman, Kristijan je sigurno imao tremu, kako će ta velika pauza djelovati na publiku i stručnu javnost. Ispostavilo se da je nastavio istim takvim tempom, prosedeom koji donosi vrhunski hrvatski roman – rekla je, istaknuvši kako je ova nagrada i velika stvar za izdavačku kuću.

Inače, ove se godine obilježava 170. obljetnica rođenja Ksavera Šandora Gjalskog, po kome je ova nagrada i utemeljena prije 45 godina. Manifestacija će i ove godine obuhvatiti brojna događanja od 21. do 26. listopada. Naime, osim vrhunca svečanosti, 26. listopada, cijeli tjedan bit će tu raznoliki kulturni i umjetnički program. – Osim otvorenja izložbi, tu je i pet promocija knjiga. Upravo u ponedjeljak bit će promocija nagrađenog romana Kristiana Novaka, dogovorena još prije saznanja o dodijeli nagrade. Tu si i literarni natječaji i dodjele Male nagrade Gjaslki i Nagrade za srednje škole, igra potrage, druženje s Gjalskim, koncert. Čak 16 događanja – najavila je predsjednica kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog Tina Marušić.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook