Prethodni članak
Sljedeći članak

Objavljen novi video o zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko - zagorske županije

Naša županija, među manjima na sjeverozapadu Hrvatske, ima velik broj zaštićenih područja, čak 17


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Zagorje zeleno objavila je novi video o zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Krapinsko-zagorska županija, koja se površinom ubraja među manje županije sjeverozapadne Hrvatske, ima velik broj zaštićenih područja, točnije 17. Ona su svrstana u četiri kategorije: park prirode, spomenik prirode, značajni krajobraz i spomenik parkovne arhitekture. U kategoriji park prirode zaštićena je Medvednica, koja u dijelu od 31 % ukupne površine pripada Županiji, a kojom upravlja Javna ustanova parka prirode Medvednica. U kategoriji spomenik prirode zaštićena su četiri objekta male površine. Područje Sutinskih toplica i Zelenjak – Risvička i Cesarska gora zaštićeni su u kategoriji značajni krajobraz.

Kategorija spomenik parkovne arhitekture uključuje 10 objekata. Prvim zaštićenim područjem na području Županije u kategoriji spomenik prirode proglašeno je Hušnjakovo 1948. godine, dok je posljednja zaštićena 2011. godine stoljetna lipa u Desiniću u kategoriji spomenik parkovne arhitekture. Ekološka mreža Natura 2000 jedan je od osnovnih mehanizama zaštite prirode u Europskoj uniji. Ona je europska mreža područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova.

Ekološka mreža obuhvaća određena područja u cilju očuvanja i ostvarivanja povoljnoga stanja divljih vrsta ptica i njihovih staništa, drugih divljih vrsta životinja i biljaka i njihovih staništa te stanišnih tipova, osobito važnih za Europsku uniju i Republiku Hrvatsku. Ekološka mreža u Krapinsko-zagorskoj županiji obuhvaća šest područja, koja zauzimaju 10 % teritorija. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook