Prethodni članak
Sljedeći članak

Objavljen popis deficitarnih i suficitarnih zanimanja u Zagorju

Prema toj preporuci broj upisanih i stipendiranih trebalo bi povećati u brojnim trogodišnjim srednjoškolskim programima...


Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina proveo je analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te, u suradnji sa Regionalnim partnerstvom za praćenje i procjenu potreba posebno deficitarnih zanimanja na zagorskom tržištu rada, izradio preporuke za ovogodišnju obrazovnu upisnu i politiku stipendiranja za područje Krapinsko-zagorske županije.

Prema toj preporuci broj upisanih i stipendiranih trebalo bi povećati u brojnim trogodišnjim srednjoškolskim programima, kao što su CNC operater, tokar, mesar, bravar, strojobravar, konobar, zidar, krojač, tesar i drugo.

Što se sveučilišnih studija tiče, u Zagorju nedostaju stručnjaci s područja medicine, strojarstva, elekrotehnike, informatike, građevine, farmacije, arhitekture, agronomije, edukacijske rehabilitacije i stranih jezika.

S druge pak strane, u srednjoškolskim obrazovnim programima, sukladno provedenoj analaizi, treba smanjiti upis i stipendiranje frizera, prodavača, ekonomista, upravnih referenata, fizioterapeuta, komercijalista te hotelijersko-turističkih tehničara.

Od studijskih programa za smanjenje upisnih kvota i stipendija predlažu se područja poslovne ekonomije, novinarstva, politologije i fizioterapije

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook