Prethodni članak
Sljedeći članak

Obnova bivše političke škole u komunističkom retro šiku ?

Hrvatskom fondu za privatizaciju pristigle su dvije valjane ponude za kupnju nekadašnje Političke škole i zgrade Znanstv


Hrvatskom fondu za privatizaciju pristigle su dvije valjane ponude za kupnju nekadašnje Političke škole i zgrade Znanstveno-studijskog centra “Kumrovec”. Ingra i zagrebačka tvrtka Oka, specijalizirana za prevoditeljske, poslovne usluge i nekretnine, ostali su u utrci za nekadašnje duhovno i znanstveno sjedište komunističke partije.

Oba su ponuđača zadovoljila natječajem propisanu obvezu da neobvezujuća ponuda mora sadržavati turističku, obrazovnu, znanstvenu i zdravstvenu djelatnost te sadržaje za njegu osoba u trećoj dobi.

Ingra je ponudila projekt revitalizacije zapuštenih objekata koji kombinira sjećanja na prošla vremena i potrebe suvremenog društva. Studijski centar kane obnoviti, kažu u Ingri, u svijetu sve popularnijem “komunističkom retro šiku”. Polaze od činjenice da je za bivšu političku elitu rodni kraj Josipa Broza Tita bio mjesto od posebnog značenja, ali u obzir uzimaju i druge značajne osobe vezane uz te prostore.

U svoj projekt uključili bi staze kardinala Alojzija Stepinca, rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Kumrovcu obližnjem Velikom Trgovišću i spomenik himni “Lijepa naša”. Ingra planira u cijeli projekt gradnje umirovljeničkog doma i kongresnog centra uložiti otprilike 23,2 milijuna eura i zaposliti između 85 i stotinu djelatnika.

Tvrtka Oka u “političkoj školi” namjerava otvoriti umirovljenički dom, a znanstveni centar “Kumrovec” preuredili bi u hotel s četiri zvjezdice, specijaliziran za kongresni turizam. Oka planira u cijeli projekt uložiti otprilike 172 milijuna kuna i zaposliti 133 radnika. Za kumrovečke nekretnine stigla je i ponuda Termi Tuhelj, no odmah je eliminirana.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook