Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrana od tuče još nije službeno počela, a tuča već prijeti!

Nešto prije 9 sati u Zaboku je na nekoliko sekundi padala tuča veličine manje od zrna graška, praćena grmljavinom


Dakle, tuča nam je počela prijetiti i prije službene sezone obrane od tuče koja počinje 1. svibnja. Kako će ove godine biti organizirana obrana od tuče, s koliko će raketa Zagorci moći raspolagati, koliko ih ima na zalihi i koji je plan djelovanja za ovogodišnju sezonu, znat će se nakon 20. travnja, kada će dobiti podbrojnije upute, rekla nam je Danica Habulin iz Novog Golubovca, predsjednica Udruge raketara Hrvatske.

Svake godine naši poljoprivrednici strahuju od tuče koja im uništava usjeve, a kad se to dogodi,  prsti se upiru u raketare, koji tvrde da su nemoćni zbog toga, jer imaju premalo raketa ili su upitne kvalitete. U posljednjih nekoliko godina, ističu raketari, Državni hidrometeorološki zavod se prema raketarima odnosi maćehinski.  - Već pet godina nisu dobili ni čižme, ni kišne kabanice ni baterije, a zna se da se takav posao ide i po oluji i noću, kaže Habulin.

Šefica hrvatskih raketara, naša je Zagorka i priznaje kako se kvaliteta raketa ipak popravila, no ukupno ih dobe tek devet, što se potroši za jednu dobru akciju. Naujgroženiji je onaj  dio na ulazu iz Slovenije, jer kad  se formiraju oblaci i dođu na naš teritorij, raketari ne smiju pucati prema slovenskoj granici. Stanovnici Kraljevca na Sutli još se sjećaju strašnog nevremena u ljeto 2011. kada je olujni vjetar praćen tučom rušio stabla, krovove kuća, a stopostotno su stradali vinogradi, voćnjaci i usjevi te domaće životinje.  - U raketare nitko ne želi ići. Mi smo već u godinama, a mladi se toga neće primiti – ističe Habulin, pa je upitno tko će nastaviti ovaj posao.

Često se spominje kako ovakav sustav s protugradnim raketama i prizemnim generatorima neučinkovit te kako bi se poljoprivrednici trebali više oslanjati na osiguravajuća društva, no zato treba novaca.

Inače, u Hrvatskoj su obranu od tuče, na vlastitu inicijativu, započeli provoditi poljoprivrednici iz Križevaca 1956. godine. Koristile su se rakete dometa 1 km. Branjeno područje i zanimanje za obranu se u vremenu širilo tako da je početkom sedamdesetih godina hidrometeorološki zavod preuzeo stručno vodstvo uvođenjem radarski dirigirane obrane od tuče.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook