Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrtnička komora stipendira deficitarna zanimanja

Obrtnička komora KZŽ organizirala je u prostorima županijske Gospodarske komore potpisivanje Ugovora o stipendiranju uče


Obrtnička komora KZŽ organizirala je u prostorima županijske Gospodarske komore potpisivanje Ugovora o stipendiranju učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja. Projekt prezentacije tih zanimanja u osnovnim školama zajednički je projekt Hrvatske obrtničke komore, Zavoda za zapošljavanje i srednjih škola.


Deficitarna zanimanja na području naše županije su: zidar, tesar, tokar, keramičar, strojobravar, elektroinstalater i konobar. Na natječaj se prijavilo 38 učenika, od toga je njih 18 dobilo stipendiju. Stipendija iznosi 600 kuna mjesečno, isplaćuje se tijekom svih 12 mjeseci i nepovratna je.

Svi stipendisti nakon završetka školovanja imaju obavezu zapošljavanja u našoj županiji. Na svečanom potpisivanju prisustvovali su stipendisti zajedno s roditeljima ili starateljima kao i predstavnici resora zaduženih za školstvo.

Markov potpis

U ime svih stipendista, Marko Kolar, odličan učenik II razreda srednje škole iz Oroslavja, potpisao je Ugovor o stipendiranju. Županijska Obrtnička komora na ovoj svečanosti dodijelila je Zahvalnice sudionicima projekta Prezentacije obrtničkih zanimanja u osmim razredima osnovnih škola KZŽ. Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ, rekao je da su srednju školu do sad završila 24 stipendista Obrtničke komore, pa je razumljivo i zadovoljstvo jer se time osigurava stručna radna snaga, a isto tako i budućnost obrtništva.

Među nazočnima bila je i Olga Luj, voditeljica Odjela za obrazovanje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, koja je pozdravila skup i model poticanja školovanja za deficitarna i druga zanimanja potrebna na tržištu rada, te je izrazila žaljenje što se tome Obrtničkoj komori u većoj mjeri ne priključuju Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca. - Mi smo preporučili ovaj model svima jer mislimo da je jako dobro da sami skrbimo o svojim kadrovima - rekla je među ostalim Olga Luj.

Zagorje.com

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook