Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 108 prijelaza u Zagorju samo ih je 26 dodatno osigurano!

Kako mnogi u stubičkom kraju zbog tragedije na pružnom prijelazu u Poznanovcu prstom upozoravaju na HŽ, smatrajući da je


Kako mnogi u stubičkom kraju zbog tragedije na pružnom prijelazu u Poznanovcu prstom upozoravaju na HŽ, smatrajući da je na tome prijelazu već odavno trebalo postaviti branik ili polubranik, uputili smo upit HŽ-u.

Treća nesreća

Šefica korporativnih komunikacija Vlatka Škorić navodi kako je u zadnjih deset godina na prijelazu u Poznanovcu ovo treća nesreća. 2001. godine jedna je osoba teže ozlijeđena, 2002. je smrtno stradala, a sada su smrtno stradale tri djevojke.

Na području Krapinsko-zagorske županije nalazi se 108 željezničko-cestovnih prijelaza, ne računajući još 28 prijelaza na pruzi Savski Marof – Kumrovec – državna granica koji trenutačno nisu u funkciji. Samo 26 prijelaza od njih 108 osigurano je uređajima sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, a 82 prijelaza imaju prometni znak stop i Andrijin križ. Slično je i u ostatku zemlje pa je od ukupno 1503 željezničko-cestovna prijelaza u Hrvatskoj trećina osigurana svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima , piše u odgovoru Vlatke Škorić, koja istodobno upućuje sućut obiteljima stradalih djevojaka. Navodi i kako HŽ Infrastruktura godišnje raspolaže novcem potrebnim za postavljanje samo dvadesetak novih uređaja za osiguranje, a jedan stoji oko milijun kuna.

Pomažu županije

Ima slučajeva da županija subvencionira postavljanje dodatnih uređaja pa je tako više od 20-ak prijelaza dodatno osigurano u Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Ali ni to nije dovoljno jer se, prema našim podacima, događa više nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima koji imaju svjetlosno-zvučnu signalizaciju i polubranike nego na onima osiguranima znakom stop i Andrijinim križem. Godišnje ima oko 600 slučajeva lomova polubranika – kaže Škorić.

a Kako bi utjecali na svijest vozača da je ključ sigurnosti u njihovu oprezu pri prelasku pruge, HŽ već desetak godina provodi akciju Vlak je uvijek brži . Ovaj tragični događaj vjerojatno će pokrenuti inicijativu da se dodatno osigura prijelaz u Poznanovcu.

Iz Županijske uprave za ceste, u čijoj je nadležnosti cesta, kažu da će pokrenuti inicijativu preko županijskoga Odbora za sigurnost prometa. Prvi konkretni korak prema HŽ-u vjerojatno će pokrenuti Općina Gornja Stubica iako prijelaz nije na njezinu području, no njezini stanovnici najviše tuda putuju.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook