Prethodni članak
Sljedeći članak

Odale ga kamere: Fratar iz samostana ukrao vrijedne slike, odjeću i tehniku


Student Katoličko-bogoslovnog fakulteta i nesuđeni fratar Ivan (30) optužen je za tešku krađu u samostanu tešku čak 15.000 eura.

Prema optužnici, on je od lipnja do listopada lani u franjevačkom samostanu u Zagrebu ukrao 1000 kuna, tri bicikla, laptop, zvučnik, fender gitaru, košulju Gant i više drugih odjevnih predmeta. Osim toga, ukrao je i vrijedna umjetnička djela poznatih slikara.

Tako je ‘maznuo’ “Posljednju večeru” i “Bogorodicu s djetetom” Đure Sedera, dvije grafike Mladena Veže, sliku „Kardinal Alojzije Stepinac“, sliku „Skica vitraja Samostana“ Josipa Botteria Dinija, grafiku „Apstrakcija“ Ede Murtića, piše Danica.hr.

Ivan se tijekom istrage branio da je bio fratar i živio u Franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije, a pred ređenje je napustio poziv. Kaže kako mu je grafike darovao pok. fra Viktor Nuić dok je odlazio. Priznaje da je imao ključ samostana i da je u par navrata tamo dolazio po svoje stvari i neku hranu.

No, negira da bi išta krao, a posebno ne bicikle, bijelu tehniku, odjeću. Ipak, teretili su ga iskazi četiri fratra koji su potvrdili što je sve otuđeno te otkrili da su postavili nadzornu kameru koja je snimala Ivana u dolasku i odlasku.

Iz snimki se jasno vidi da je upravo on odnosio predmete, a u policijskom pretresu stana u kojem boravi od Ivana su oduzeti ukradena odjeća i ključ samostana, ali ostale stvari nisu pronađene.

Tužitelji za Ivana na koncu ne traže istražni zatvor premda ima i BiH državljanstvo pa postoji bojazan da će zbrisati, navode kako već duže vrijeme ima u najmu stan u kojem boravi te je vezan uz Hrvatsku činjenicom da studira na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i do kraja studija ostala su mu tek dva ispita, a i u intimnoj je vezi s djevojkom iz Zagreba.

Državno odvjetništvo za fratra traži godinu dana uvjetnog zatvora te predlaže da sud franjevcima dosudi odštetni zahtjev uz cijelosti.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook