Prethodni članak
Sljedeći članak

Okrugli stol o važnosti pružanja usluge osobne asistencije

Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda


U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije i Društva osoba s invaliditetom Međimurske županije održani je  07. prosinca  2022. godine  okrugli stol na temu “Važnost pružanja usluge osobne asistencije” u sklopu projekta  “Prilika za bolji život“ koji je usmjeren na razvoj usluge osobne asistencije za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta. Projekt je u stopostotnom iznosu  financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III.

Okrugli stol otvorila je predsjednica Udruge  Zdenka Valjak te je istaknula važnost pružanja usluge osobne asistencije za članove Udruge. Posebno je istaknula potrebu reguliranja navedene usluge, odnosno uvrštavanje iste u socijalnu uslugu u okviru Zakona o socijalnoj skrbi kao i donošenje posebnog Zakona o pružanju usluge osobne asistencije.

Na okruglom stolu su prisustvovali korisnici usluge osobne asistencije, korisnici usluge pomoći u kući, osobne asistentice, predstavnici Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, predstavnica Grada Zlatara i predstavnica Centra za socijalnu skrb  Zlatar Bistrica.

Koordinatorica projekta Verica Radović istaknula je važnost  usluge osobne asistencije. Usluga osobne asistencije doprinijela većoj socijalnoj uključenosti i neovisnosti osoba s invaliditetom, i povećala kvalitetu života. Osobne asistentice Melani Novak I Jelana Čonkas obratile su se prisutnima s par riječi što njihovim korisnicima znači pomoć koju dobivaju od asistentice.  Predstavnik Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije Milan Logožar obratio se prisutnima prisutne s pravnim okvirom i sustavom socijalne skrbi za osobe s invaliditetom u RH te napravio usporedbu uređenja usluge osobne asistencije s drugim zemljama EU, govorio je i o očekivanjima koja imaju korisnici i osobni asistenti od usluge osobne asistencije.

Predsjednica Udruge  Zdenka Valjak zahvalila se svim prisutnima te je nakon okruglog stola održan prigodni domjenak.

„Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook