Prethodni članak
Sljedeći članak

OMIKRON U ZAGORJU: 70 posto cirkulirajućeg soja u Krapinsko – zagorskoj županiji je omikron

Od 42 nasumično izabrana uzorka, 31 uzorak se pokazao kao sumnja na omikron. Uzorci će biti poslani na sekvenciranje, rezultati za dva tjedna


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je da broj novooboljelih u 7 dana na 100 tisuća stanovnika raste i iznosi 448 protekli tjedan.

- U 7 dana bilježi se 558 novooboljelih, a 450 je bilo tjedan dana prije. U 7 dana preminulo je 7 osoba. Pada dnevni prosjek hospitaliziranih, koji je bio 66 prošli tjedan, a 72 tjedan prije. Raste udio pozitivnih osoba među testiranima, koji je 44 posto, bižimo se rekordu od 47 posto iz studenog – rekao je Skuliber.

Epidemiologinja dr. Bojana Mahmutović izvijestila je da je završeno cijepljenje 51,4 posto ukupnog stanovništva. Također, istaknula je da su u srijedu 5. siječnja u Mikrobilogiji HZJZ – a napravili analizu uzoraka poslanih iz Krapinsko – zagorske županije. – Od 42 nasumično izabrana uzorka, 31 uzorak se pokazao kao sumnja na omikron, dakle 70 posto. Ti će uzorci biti poslani na sekvenciranje, za dva tjedna ćemo definitivno znati rezultate – istaknula je dr. Mahmutović. Dakle, 70 posto cirkulirajućeg soja u Krapinsko – zagorskoj županiji je omikron.
Dr. Mahmutović upozorila je da će početi cirkulirati i gripa. - Od srijede je HZJZ odobrio cijepljenje protiv gripe osoba koje ne spadaju u rizične skupine, uz doplatu od 33 kune. Pozivamo građane da se cijepe i protiv gripe jer dolazi sezona – rekla je Mahmutović.


Također, istaknula je da booster doza cjepiva protiv korone povećava zaštitu s 30 posto na 70 posto onih koji su cijepljeni s 2 doze. Istaknula je da se smanjio interes za prvu dozu cijepiva, ali povećao interes za booster dozu.

Pomoćnica ravnatelj OB Zabok Bojana Kranjčec izvijestila je da je u OB Zabok trenutno 48 pacijenata, i broj se smanjio u zadnjih nekoliko dana. Na respiratoru je 11 pacijenata i 2 na visokoprotočnom kisiku. – 5 pacijenata je bilo umrlih nakon Nove godine, od 74 do 92 godine, od kojih je 4 bilo cijepljeno, ali s brojnim bolestima. Od Nove godine bilo je oko 1500 testiranih, 50 posto pozitivnih pacijenata, a veliki pritisak na testiranje znači da će i porasti broj pacijenta u bolnici – napomenula je Kranjčec.

Željka Žnidarić, ravnateljica Bolnice u Krapinskim Toplicama, rekla je da je konstantan broj covid pozitivnih pacijenata u bolnici 20 – ak. – Trenutno je na covid odjelu 17 pacijenata, nadamo se da će broj nastaviti padati, no spremni smo na ponovno povećanje broja pacijenata – rekla je Žnidarić.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je loša vijest što je omikron stigao u Krapinsko – zagorsku žpaniju. – Za očekivati je da će broj zaraženih rasti jer se širi puno brže nego dosadašnji virus. Kako se omikron širi, za očekivati je da ćemo opet početi puniti bolničke kapacitete i da nećemo moći pružiti punu zdravstvenu skrb drugim bolesnicima oboljelim od ostalih bolesti. Pozivam one koji se nisu do sada cijepili da se cijepe jer mi smo 2,6 posti ispod prosjeka u RH u procijepljenosti, to nije dobra vijest. Pridržavajmo se mjera koje je donio Stožer, mi kao stožer nećemo zahtijevati strožije mjere od nacionalnog Stožera, ali ćemo pratiti situaciju i u skladu s njom donositi odluke – rekao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook