Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Zlatar Bistrica nastavlja s uređenjem zadnjih kilometara makadamskih cesta


U proteklom razdoblju naglasak je bio na sanacijama kolnika i asfaltiranju posljednjih kilometara neasfaltiranih prometnica u Zlatar Bistrici. Većina radova financirana je vlastitim sredstvima iz Proračuna Općine. S krajem 2022. godine poduzeti su veći koraci u uređenju nerazvrstanih cesta na području Općine Zlatar Bistrica počevši od saniranja oštećenja kolnika u Ulici Stjepana Radića, a u 2023. godini nastavilo se s asfaltiranjem makadamskog dijela spojne ceste Grančarske ceste i Selske ulice u vrijednosti 26.720,94 €, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Općini odobrilo 6.100,00 €. Na istoj prometnici, Općina je iz vlastitih sredstava uredila i oborinsku odvodnju. 

Vlastita sredstva

Iz fonda Solidarnosti sanirana su velika oštećenja kolnika u Bukovečkom putu, točnije odvojak Šimići, u vrijednosti  9.321,88 € te odron kolnika u Lovrečanu, na prilaznoj cesti prema Kapeli Sv. Lovre izgradnjom potpornog zida u vrijednosti 4.208,13 €.  Asfaltiran je makadamski dio Donje Brestovečke ulice te kako bi se zaokružila cjelina i u potpunosti uredila nerazvrstana cesta kroz gospodarsku zonu, planira se izvršiti uređenje i asfaltiranje makadamskog dijela spojne ceste Donje Brestovečke i Ulice Stjepana Radića, a u planu je i izgradnja nogostupa u Donje Brestovečkoj ulici za koji je izrađena projektna dokumentacija. Početni radovi izgradnje nogostupa već su u tijeku. Izvršeno je Asfaltiranje Ulice Ljudevita Gaja do granice s Gradom Zlatarom, odrađeno je i asfaltiranje nerazvrstane ceste u Veleškovcu – odvojak Horvatići, saniran je most na nerazvrstanoj „Vinskoj cesti“ u Erveniku,  uređen je dio nerazvrstane ceste u Lovrečanu koji će služiti kao proširenje gospodarske zone te je asfaltirana i nerazvrstana cesta u naselju Lovrečan – spoj Mikulci - Cetin.

-  Sve navedene radove sanacija i uređenja Općina je podmirila vlastitim proračunskim sredstvima u vrijednosti od 161.097,35 €. Ove godine Općina planira nastaviti s uređenjem i asfaltiranjem posljednjih kilometara makadamskih nerazvrstanih cesta te je na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prijavila asfaltiranje i uređenje dijela nerazvrstane ceste u bazi nerazvrstanih cesta opisan kao Lo-1 Hajdeki-Šamec u Lovrečanu. Vrijednost projekta procjenjuje se na nešto manje od 47.000,00 € - kaže načelnica Vesna Mikulec.

Kolodvorska ulica

Nastavilo se i s opremanjem autobusnih stajališta te su u naselju Lipovec postavljene dvije konzolne nadstrešnice na autobusna stajališta, a nabavljene su i dvije nadstrešnice koje će se postaviti u Zagorskoj ulici i Ulici Vladimira Nazora, ukupne vrijednosti 12.041,00 €. Dugi niz godina Općina je suočena s lošim stanjem Kolodvorske ulice te se krajem prošle godine pristupilo radovima na njenoj rekonstrukciji i obnovi kolnika i sustava odvodnje i plinovoda.

 Radovi su u realizaciji u suradnji Općine Zlatar Bistrica, Zagorskog vodovoda, Plina Konjščina, a za njihov dovršetak čeka se HŽ infrastruktura. Krajem 2023. godine Općina je pristupila reviziji postojeće projektne dokumentacije nerazvrstane ceste u Erveniku, selu Petolasi te pripremi iste za prijavu na natječaj za sufinanciranje projekta iz Programa ruralnog razvoja, intervenciju 73.13. koja se odnosi na Ulaganja i Potporu javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima. Prijava na javni poziv izvršena je u travnju ove godine, a vrijednost projekta procjenjuje se na oko 485.000,00 €. Nažalost, zbog iskorištenja sredstava i VI. skupine razvijenosti projekt nije prošao u financiranje već čeka novu prijavu, kaže načelnica.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook