Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina sa dva načelnika i dva predsjednika Vijeća

Općina Veliko Trgovišće, u kojoj već nekoliko mjeseci traje kriza vlasti, pa je tako krajem prošle godine u samo mjesec


Općina Veliko Trgovišće, u kojoj već nekoliko mjeseci traje kriza vlasti, pa je tako krajem prošle godine u samo mjesec dana promijenila i tri načelnika, nakon subotnje veoma burne izvanredne sjednice Općinskog vijeća ima dva načelnika Poglavarstva i dva predsjednika Vijeća.

Izvanrednu sjednicu sazvali su vijećnici HDZ-a, ZDS-a te nezavisni vijećnik koji su tražili smjenu SDP-ova načelnika i Poglavarstva, a na samoj sjednici, kao dopunu dnevnog reda, zatražili su i smjenu predsjednika Vijeća. Kao glavni razlog za izglasavanje nepovjerenja načelniku Poglavarstva i predsjedniku Vijeća naveli su nedonošenje godišnjega proračuna Općine.

Predsjednik Vijeća HSS-ovac Zdravko Halambek žestoko je opovrgnuo pravo vijećnika na dopunu dnevnog reda, no nakon što je prošireni dnevni red ipak stavljen na glasovanje i izglasan, on je prekinuo sjednicu zbog nepostojanja zapisnika s prošle sjednice Vijeća te nastavak sjednice zakazao za sutra.

Potom je zajedno s vijećnicima SDP-a, HSS-a, ZS-a i jednim vijećnikom HSU-a napustio vijećnicu. Sedmero preostalih vijećnika iz HDZ-a i ZDS-a, jedna vijećnica HSU-a te dvojica u nedavnim previranjima smijenjenih načelnika, sada nezavisni vijećnici Stjepan Lojna, koji je izbačen iz HSS-a, i Ivan Žeinski, koji je napustio SDP, s obzirom na to da su imali potrebnu većinu, nastavili su sjednicu po utvrđenom dnevnom redu.

Izglasavši nepovjerenje načelniku SDP-ovcu Stjepanu Pavlišu, za novoga su izabrali Zdravka Vutmeja iz HDZ-a, a u novi sastav Poglavarstva izabrali su još Zlatka Jurinu i Berislava Meglića iz HDZ-a, Branka Ljubića iz ZDS-a i Rudolfa Kontreca iz HSU-a.

Izglasavši nepovjerenje predsjedniku Vijeća Zdravku Halambeku, za novog su izabrali Ivana Žeinskog koji je novu sjednicu Vijeća, na kojoj bi se trebao naći i proračun za ovu godinu, sazvao već za petak 23. ožujka.

Premda se situacija čini posve jasnom, članovi kaolicije SDP-a, HSS-a i ZS-a smatraju da vijećnici koji su nastavili sjednicu Vijeća nisu poštovali Statut i Poslovnik Općine te njihove odluke smatraju nevažećima.

- Prema mojem mišljenju, u postupcima vijećnika koji su zatražili izvanrednu sjednicu bilo je određenih nepravilnosti, tako da ćemo mišljenje potražiti od Središnjeg ureda za državnu upravu.

Ti su vijećnici donijeli neke svoje odluke, no dok god ne budemo imali tumačenje nadležne institucije, u općini će vladati status quo - prokomentirao je jedan od načelnika, SDP-ovac Stjepan Pavliša.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook