Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Tuhelj kao pokusni kunić

Poticajima koje država daje poljoprivrednicima za sjetvu na njihovoj zemlji, odzvonit će već za godinu dvije, kada bude


Poticajima koje država daje poljoprivrednicima za sjetvu na njihovoj zemlji, odzvonit će već za godinu dvije, kada bude završen nacionalni program uspostave LPIS-a, sustava za identifikaciju zemljišnih čestica za izravno plaćanje potpora iz sredstava Europske unije, koji je u tijeku.

Nositelj programa je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u suradnji s Državnom geodetskom upravom i hrvatskim geodetskim institutom. Voditelj programa, vrijednog 120 milijuna kuna (70 milijuna iz proračuna RH, 25 milijuna kredita Svjetske banke i 25 milijuna iz programa Europske unije - CARDS, PHARE) je agronom Zdravko Tušek, naš Zagorec iz Bedekovčine, visokopozicionirani dužnosnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji će zajedno sa 120 stručnih djelatnika iz više državnih institucija obaviti konzultativne sastanke s poljoprivrednicima, na kojima će se ustanovljavati poljoprivredne površine i bilježiti u sustav.

Naime, u prilagodbi poljoprivrednog sektora, odnosno pripremi za provedbu mjera Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, Republika Hrvatska je dužna prije samog ulaska ovu zajednicu uspostaviti, te akreditirati Agenciju za plaćanje koja će vršiti administraciju izravnih plaćanja u poljoprivredi. Za provedbu izravnih plaćanja u sklopu ovakve politike EU, nužno je uspostaviti integrirani administrativni i kontrolni sustav IAKS i njegovu najvažniju komponentu za praćenje potpora u poljoprivredi, spomenuti sustav za identifikaciju zemljišnih čestica.

Informativne radionice

Navedeni sustav služi za dodjelu, praćenje i kontroliranje izravnih plaćanja poljoprivrednicima, a bit će zasnovan na prostornim podacima - digitalnim kartografskim referencama - ortofoto kartama velike preciznosti i vjerodostojnosti.

U praksi EU kod davanja potpora poljoprivrednicima nema dirigiranja koje kulture vlasnici moraju saditi. To je prepušteno njihovu izboru, a oni će već pratiti tržište poljoprivrednih proizvoda i na osnovi toga odlučivati što će sijati i što saditi i koliko će im to biti isplativo.

- Već dvije godine vršimo administrativne pripreme i sve ostalo, kako bi projekt besprijekorno ostvarili. Rok završetka je kraj 2009. odnosno najkasnije u 2010. godini. Trenutno se pripremaju pilot projekti koji se provode u šest katastarskih općina, po jedna u svakoj od ovih županija: Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Slavonsko-brodskoj, Istarskoj i Zadarskoj. To je razlog što smo se pojavili ovdje na području katastarske općine Tuhelj, koju smo izabrali za prvu lokaciju. Naišli smo na veliko gostoprimstvo, predusretljivost i dobru suradnju, osobito načelnika Milivoja Škvorca. Obrađujemo 45 poljoprivrednih gospodarstva. To su veće poljoprivredne površine. Vlasnicima u našim informativnim radionicama dajemo potrebne naputke, a od njih se traži da identificiraju svoje čestice, koje mi nakon toga bilježimo, evidentiramo i na taj način uvodimo u spomenuti sustav. Ukoliko se pojave nejasnoće oko čestica, izlazi se na teren i obavljaju mjerenja. Dakle, nakon završetka ovih pilot projekata, mi ćemo obaviti analize, još malo podesiti sustav, a onda tijekom ljeta ili ujesen kreće jedna velika infrastrukturna kampanja, nešto slično kao kad se radi upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Samo što je ovaj projekt višestruko složeniji i funkcionalniji – rekao je mladi poljoprivredni stručnjak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook