Prethodni članak
Sljedeći članak

Osnovano Koordinacijsko vijeće Sjeverne Hrvatske

Cilj Europske unije do 2030. godine je postići uravnoteženi teritorijalni razvoj koristeći raznolikost regija Europe.


Osnovano je Koordinacijsko vijeće Sjeverne Hrvatske. Krapinsko - zagorski župan željko Kolar  je uz župane Sjeverne Hrvatske član Koordinacijskog vijeća za izradu strategije industrijske tranzicije koje je danas osnovalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Cilj Europske unije do 2030. godine je postići uravnoteženi teritorijalni razvoj koristeći raznolikost regija Europe. Regije u industrijskoj tranziciji imaju potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti koristeći šanse koje nude globalni mega trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanje produktivnosti.

Kohezijska politika 2021. 2027. omogućit će državama članicama i njihovim regijama da postignu industrijsku tranziciju na sveobuhvatan i fleksibilan način, kroz „Place based” pristup ulaganjima temeljem pametne specijalizacije i zelene i digitalne tranzicije. Pokretanjem postupka izrade strategije industrijske tranzicije za regiju Sjever odabrani su prioiriteti gospodarstva, odnosno gospodarske grane u koje će se u narednih 7 godina ulagati.

Na današnjem sastanku, Koordinacijsko vijeće usuglasilo je da će se kroz daljnji proces strateškog planiranja razraditi modeli i strategija ulaganja u sektore:

1. USLUŽNI SEKTOR VISOKE DODANE VRIJEDNOSTI (TURIZAM, IKT, KREATIVNE INDUSTRIJE)

2. ZDRAVSTVENA INDUSTRIJA (farmaceutika, medicinska oprema, zdravstveni i spa& wellness turizam)

3. SEKTOR ZELENOG RASTA (tehnologije za OIE i zaštitu okoliša, zelena gradnja)

4. PAMETNA INDUSTRIJA (Dual use, ICT rješenja za industriju 4.0 – robotika, IoT, AI, Big Data)

5. AUTOMOBILSKI SEKTOR (električna mobilnost, proizvodnja auto dijelova – uključujući proizvode od kože) U narednom periodu radne skupine će uz potporu leadership grupa koje predstavljanju poduzetnici izraditi okvir ulaganja koji će dovesti do veće apsorpcije sredstava fondova Europske unije koji će gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije pozicionirati na karti globalne konkurentnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook