Prethodni članak
Sljedeći članak

Osobna računala - najveći krivac za propadanje vida

Gledanje televizije i čitanje u mraku nisu najveći uzroci propadanja vida.
Vodeći negativac na popisu uzroka su –


Gledanje televizije i čitanje u mraku nisu najveći uzroci propadanja vida.

Vodeći negativac na popisu uzroka su – osobna računala.

Američki liječnici uveli su u medicinu novi pojam CVS, što je skraćeno od engleskog “ Computer Vision Syndrome”, odnosno sindroma kompjuterskog vida koji se javlja kod ljudi koji mnogo vremena provode pred računalom.

CVS je poseban očni poremećaj koji stvara neugodnosti kod vida te naposlijetku pridonosi njegovu pogoršanju.

Simptomi koje prati CVS jesu: slabljenje vida, slabije pomicanje fokusa s bliskih na udaljene predmete, dupli vid te brzo umaranje pri čitanju. Sve to pridonosi pojavi bolova i crvenila u oku.

Većina korisnika računala počinje se buniti nakon četiri sata rada za računalom, a gotovo svi imaju neke smetnje ukoliko neprestalno rade šest sati ispred monitora. Kompjuterska grafika i razgovor na mreži najveći su uzorci pogoršanja vida.

Ljudsko oko nije prilagođeno radu s kompjuterskim slikama, koje se uvelike razlikuju od prirodnih objekata. Sjaj ekrana i milijuni piksela stvaraju umor, a nakon što čovjek počne osjećati bol, sve češće mora pomicati oči s ekrana kako bi uspio održati oči otvorenima.

Doktori preporučuju da, ukoliko već morate raditi s računalima, kupite novije monitore te eventualno posebne zaštitne naočale koje umanjuju umor i bistre vid.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook