Prethodni članak
Sljedeći članak

Ostaje po jedan zamjenik u gradovima s više od 10.000 stanovnika

U Krapinsko – zagorskoj jedini grad s više od 10.000 stanovnika je Krapina


Iako je zakon prošao HDZ-ovu Vladu, sad ga u zadnji tren HDZ još ublažava. Branko Bačić, šef stranačkog kluba u Saboru, potpisao je amandman po kojem po jedan zamjenik ostaje u svim gradovima koji imaju više od 10.000 stanovnika. Originalni prijedlog je bio da zamjenike nemaju nigdje gdje je manje od 35.000 stanovnika. Do 100.000 stanovnika bi imali po jednog zamjenika, a gradovi iznad tog broja i županije s više od 250.000 stanovnika imale bi dva zamjenika župana. HDZ-ovci u obrazloženju amandmana uopće nisu naveli zašto je to točno potrebno! Niti što bi se time dobilo. Niti koliko zamjenika će biti više, piše 24 sata.

SDP-ovac Arsen Bauk je odmah predložio i da općinama iznad 10.000 stanovnika tom analogijom ostanu zamjenici. Samo što njegov amandman Vlada neće prihvatiti, a stranački hoće.
Tako, po novom, ostaje umjesto 53 zamjenika njih 97. A kad se tome pridodaju oni iz manjinskih redova, dolazimo do 171 zamjenika. Bit će ukinuta u konačnici 574 zamjenička mjesta. Profesor Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji se zalaže za cjelovitu reformu lokalne uprave, koja bi bila manja i učinkovitija, kaže da i ove prekonoćne izmjene pokazuju sav besmisao izmjena koje je predložila Vlada.


- O tome se raspravlja bez ikakvih argumenata, licitira se brojevima i sad odjednom predlaže promjena kriterija. Dobivamo potpuno besmislene kozmetičke izmjene do kojih je došlo licitacijom. Nažalost, nije to ništa neuobičajeno kad se radi o lokalnoj upravi. Tako smo propisali da grad ne može biti manji od 10.000 stanovnika, ali ostavili i iznimke. Pa je onda 58 gradova to postalo kroz tu iznimku, iako ne udovoljavaju zakonskom kriteriju - kaže Đulabić.
Ne vjeruje ni da će se provesti obećano funkcionalno spajanje općina, jer i sad ta mogućnost postoji, ali je nitko ne provodi.
- Sve je to bacanje prašine u oči jer se u pravu reformu ne želi - jasan je Đulabić.
Iz Ministarstva pravosuđa i uprave 24 sata  dobio je obrazloženje zašto će ipak ostati više zamjenika.
- Ideja je da se pripremi funkcionalno spajanje u kojem bi gradovi preuzeli više poslova od okolnih općina. A to znači i više njihovih obveza pa ostaje po jedan zamjenik za one iznad 10.000 stanovnika - kaže sugovornik za 24 sata.

Ističe da će većina zamjenika ipak biti ukinuta, što će donijeti uštede 50-ak milijuna kuna samo na plaćama, a tu su još i njihovi službeni automobili, mobiteli i ostali troškovi. I da će se ostvariti uštede na smanjenju broja vijećnika kojima se neće morati isplaćivati naknade, a lokalni proračuni će plaćati i manje za političko djelovanje. Kad se sve skupi, prije amandmana je Malenica računao da je godišnja ušteda i 130 milijuna kuna nakon ovih izmjena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook