Prethodni članak
Sljedeći članak

Otkrivamo zašto su se u tri godine promijenila čak četiri šefa zagorske policije


Policijska uprava Krapinsko – zagorska već tri godine nema imenovanog načelnika, nego je vodi privremeni vršitelj dužnosti načelnika. Čak i na toj funkciji, funkciji vršitelja dužnosti, promjene su se u protekle tri godine na čelu zagorske policije događale čak četiri puta. Ovakva situacija vuče se, naime, još od listopada 2019. godine, kada je tadašnji načelnik Darko Car, koji je dvije godine ranije bio imenovan na mandat od pet godina, 'razriješen' te dužnosti nakon medijskog skandala koji je izbio nakon što je otkriveno kako je par mjeseci ranije u Sabunikama vozio brzinom od 122,5 kilometara na sat, gotovo dvostruko više od dozvoljenog, te da za taj prekršaj nije bio procesuiran. No, ono što je promaklo 'lupi javnosti', jest činjenica da Car, zapravo, nikad nije razriješen. Kako doznajemo od našeg izvora iz Ministarstva unutarnjih poslova, Car je, naime, sam zatražio premještaj na drugo radno mjesto. Tako je Darko Car s mandatom i plaćom načelnika premješten na drugo radno mjesto unutar PU krapinsko – zagorske, a funkciju privremenog vršitelja dužnosti načelnika preuzeo je njegov dotadašnji zamjenik, Robert Pavić. Formalno, petogodišnji mandat načelnika Cara je i dalje trajao te je ta pozicija čelnog zagorskog policajca i dalje bila 'zauzeta'.

Listopad i promet bio je 'koban' i za Roberta Pavića. On je, godinu dana nakon što je postao v.d. načelnika PU krapinsko – zagorske, u Velikom Trgovišću skrivio prometnu nesreću sa službenim automobilom bez policijskih oznaka, a u nesreći je ozlijeđena i jedna osoba. Sljedećeg dana policija je izvijestila da Paviću „obavljanje dužnosti načelnika policijske uprave prestaje s današnjim danom, a protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak“. Tada je obnašanje vršitelja dužnosti načelnika PU krapinsko – zagorske privremeno preuzeo dotadašnji Pavićev zamjenik, Željko Košutić. Košutićevo 'privremeno načelnikovanje' nije bilo obilježeno nikakvim skandalima, no ipak je završeno sredinom srpnja ove godine kada je za v.d. načelnika PU krapinsko – zagorske, na prijedlog glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović imenovao Josipa Bukvića.

Konačno, kako je u rujnu ove godine istjecao petogodišnji mandat Darka Cara, kao i mandati većeg broja načelnika ostalih policijskih uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova u kolovozu je objavilo interni oglas za imenovanje rukovodećih policijskih službenika za ukupno 15 policijskih uprava. Kako neslužbeno doznajemo od našeg izvora u Ministarstvu, na oglas za načelnika zagorske policije javila su se trojica kandidata. Bili su to Josip Bukvić, Željko Košutić i jedan rukovoditelj iz Uprave za posebne poslove sigurnosti Ravnateljstva policije. No, nakon što su njihove prijave prihvaćene, Povjerenstvo je provelo postupak odabira kandidata, koji se sastoji od pismenog testa znanja te potom i razgovora s kandidatima. No, provedba postupka odabira kandidata za načelnika PU krapinsko – zagorske naprasno je obustavljena odlukom ministra Davora Božinovića. I ponovno, po četvrti puta od listopada 2019. godine, PU krapinsko – zagorska opet je dobila privremenog vršitelja dužnosti načelnika. Ovog puta to je još jednom Željko Košutić.


U ministrovoj odluci navodi se kako je postupak obustavljen „zbog bitno promijenjenih okolnosti koje su nastupile nakon raspisivanja internog oglasa“. Kako se ista stvar dogodila u još četiri policijske uprave te su se u medijima pojavile spekulacije kako je riječ o 'potezu' koji je napravljen u upravama u kojima nisu prošli kandidati koji su bili 'favoriti' ravnatelja i/ili ministra, o svemu tome poslali smo službeni upit Ministarstvu unutarnjih poslova, iz kojeg su nam najprije pokušali pojasniti na koji način se i prema kojim pravilima provode natječaji. -Postupak provođenja internog oglasa propisan je odredbama Zakona o državnim službenicima i Uredbom o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi kojom se uređuje postupak i način raspisivanja i provedbe javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi te je sukladno svemu navedenom taj postupak i proveden u 15 policijskih uprava. Sukladno provedenom postupku odabira kandidata koje je provelo Povjerenstvo, s danom 21. rujna, dakle, bez prekida u kontinuitetu rukovođenja policijskom upravom, imenovano je ukupno 10 rukovodećih policijskih službenika, odnosno načelnika uprava na mandat u trajanju od 5 godina – pojasnili su nam iz MUP-a.

Nadalje, iz MUP-a opravdavaju odluku ministra da poništi natječaj za izbor načelnika tvrdnjom da je to bio dužan napraviti jer kandidati nisu postigli zadovoljavajuće rezultate na testiranju. - U pet policijskih uprava (PU krapinsko-zagorskoj, PU dubrovačko-neretvanskoj, PU primorsko-goranskoj, PU virovitičko-podravskoj i PU vukovarsko-srijemskoj) s danom 21. rujna nisu imenovani rukovodeći policijski službenici, načelnici policijskih uprava, već su Rješenjem o premještaju s datumom 22.9.2022. privremeno imenovani policijski službenici koji će najdulje na 6 mjeseci obavljati poslove načelnika policijske uprave. Navedeni postupak propisan je Zakonom o policiji upravo za situacije kada provedenim postupkom nije odabran ni imenovan ni jedan kandidat, a što je ovdje slučaj i to kako bi se u tom roku pravovremeno raspisao novi interni oglas i provela potrebna zakonska procedura odabira kandidata. Nadalje, pojašnjavamo kako je čelnik tijela, u ovom slučaju ministar unutarnjih poslova, u toj situaciji sukladno odredbi čl. 50. b stavaka 1. i 2. Zakona o državnim službenicima i čl. 20. ranije spomenute Uredbe dužan donijeti odluku kojom obustavlja provedbu postupka javnog natječaja, odnosno internog oglasa, i to zbog bitno promijenjenih okolnosti koje su nastupile nakon raspisivanja internog oglasa i iz razloga što kandidati nisu postigli zadovoljavajuće rezultate na testiranju, na što po Zakonu nije moguće ulaganje pravnih lijekova – pojasnili su iz MUP-a te na kraju dodali: „Opisana situacija koju smo imali u 5 policijskih uprava je pravno pokrivena, a pravnu sigurnost i zakonitost imenovanja može jamčiti samo pravovremeno raspisivanje novog internog oglasa, na koji se mogu javiti svi kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete, dakle i oni koji su sudjelovali u ranijem internom oglasu.“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook