Prethodni članak
Sljedeći članak

Otkriven spomenik poginulim pripadnicima 7. GARDIJSKE BRIGADE "PUMA"

Na Dan Državnosti 25. lipnja 2012. godine, na vrhu Velika Duvjakuša (1709 m nadmorske visine), na Dinari, u troglavskom masivu, otkriven je spomenik 31 poginulom pripadniku 7. GARDIJSKE BRIGADE "PUMA", čiji su pripadnici, porijeklom bili iz Zagorja, Međimurja, Podravine, Bilogore, Slavonije i Dalmacija...


Na Dan Državnosti 25. lipnja 2012. godine, na vrhu Velika Duvjakuša (1709 m nadmorske visine), na Dinari, u troglavskom masivu, otkriven je spomenik 31 poginulom pripadniku 7. GARDIJSKE BRIGADE "PUMA", čiji su pripadnici, porijeklom bili iz Zagorja, Međimurja, Podravine, Bilogore, Slavonije i Dalmacija. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih branitelja u nazočnosti suboraca, članova Udruge 7. gbr "PUMA" te brojnih gostiju i uzvanika.
      
Ideja za izgradnju spomenika rodila se među našim prijateljima i suborcima, članovima planinarske udruge "Dinaridi" i HGSS, dok je rješenje za spomenik dao Anton Vuko. Na realizaciji projekta radilo je pune dvije godine. Sam spomenik izrađen je od dijelova crkve svetog Mihovila iz Kijeva koja je porušena na početku Domovinskog rata.

Spomenik je podignut u znak trajnog sjećanja na 31 pripadnika 7. gardijske brigade, legendarnih "Puma". U bitkama za pripremu konačnog oslobođenja toga dijela Hrvatske, PUME su Dinaru natopile svojom krvlju. Čak petorica poginula su kod Velike Duvjakuše.
      
"Neizmjerno zahvalne "Dinaridima" i HGSS koji su dvije godine radili na realizaciji spomenika, kao i restauratoru Antonu Vuki iz Trilja koji je spomenik osmislio i napravio. Zahvaljuju također i Ministarstvu obrane i HRZ-u, Ministarstvu branitelja, sponzorima kao i svima drugima koji su pomogli pri organizaciji i provedbi same svečanosti otkrivanja spomenika. "Udruga 7. gbr "PUMA" organizirati će kontinuirane pohode na ovo mjesto" - rekao je predsjednik udruge Mirko Martinjak.
 
PUME zahaljuuju i načelniku PU varaždinske, gospodinu Radi Sitaru koji je jedini, od pozvanih dužnosnika iz varaždinske županije, došao na svečanost otkrivanja spomenika, izaslaniku Predsjednika RH, Minista obrane i Načelnika GS brigadnom generalu Mladenu Fuzulu, županu splitsko dalmatinskom, gradonačelnci grada Knina, gradonačelniku grada Sinja i svim našim prijateljima iz Cetinske krajine.
      
U sklopu svečanosti u Vrlici izveden je prigodni kulturno-umjetnički program, dok se otkrivanje spomenika moglo izravno pratiti na videozidu. Na Veliku Duvjakušu je do spomenika transportnim helikopterima HRZ-a prebačeno oko 250 ljudi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook