Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena autocesta koja nas vodi u Europu

Premijer Ivo Sanader otvorio je u utorak posljednju dionicu autoceste Zagreb-Macelj. Otvaranje posljednjih 20 kilometara


Premijer Ivo Sanader otvorio je u utorak posljednju dionicu autoceste Zagreb-Macelj. Otvaranje posljednjih 20 kilometara od Krapine do Macelja Sanader je nazvao velikim danom za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku te čestitao svima koji će Phyrnskom autocestom biti povezani s Europom.

Završetak gradnje te autoceste usporedio je s otvorenjem autoceste Zagreb - Split, koja je, kako je rekao, bila nužna za razvitak Hrvatske.

Najavio je i da će se za koji tjedan otvoriti dionica Dugopolje-Bisko-Šestanovac, te da će do konca 2008. biti završene i dionice autoceste do Ploča. Istaknuo je ustrajnost Vlade na gradnji mosta Komarna-Pelješac, rekavši da Hrvatska ima pravo iz prometne izolacije izvući svoj jug, poluotok Pelješac i otoke koji mu gravitiraju, poštujući nesmetan prolaz brodova s Neuma.

Izrazio je nadu da će i susjedna Slovenija izgraditi svoj dio Phyrnske autoceste.

»Gradi se oko Maribora, planira se izgradnja autoceste Maribor - Ptuj«, kazao je premijer, dodajući da će o nužnosti izgradnje te ceste razgovarati i sa slovenskim kolegom Janezom Janšom.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta nazvao je tu cestu jednim od ključnih prometnih pravaca kojim se komunicira sa Zapadom te poručio kako će popust od 56 posto za lokalno stanovništvo vrijediti sve dok se ne izgraditi paralelna cesta. Istaknuo je da je u protekle četiri godine, ako se tomu pridodaju i dionice Đakovo-Sredanci te Dugopolje-Šestanovac, biti sagrađeno 407 kilometara autoceste.

Za iduću godinu najavio je gradnju od 150 kilometara te spomenuo projekt nizinske pruge Rijeka - Zagreb, a čija će gradnja započeti do konca godine.

Za posljednjih 20 kilometara autoceste Zagreb-Macelj izgrađeno je šest tunelskih kompleksa i devet vijadukata te dvije nove naplatne postaje u općini Đurmanec i u blizini slovenske granice kod čvorišta Trakošćan. Vrijednost radova na posljednjoj dionici iznosi 235 milijuna eura, a čitav projekt autoceste težak je 372 milijuna eura. Autocesta Zagreb – Macelj financirana je po modelu JPP-a, a cestom upravlja koncesijsko društvo u 49-postotnom vlasništvu države i 51-postotnom vlasništvu austrijske tvrtke Strabag.

Cesta važna za turizam

Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka, novinarima je na pitanje hoće li se riješiti problem manjeg dijela autoceste koji nije sagrađen u punom profilu, kazao da je takav bio koncesijski ugovor i visina sredstava. »Razgovaramo o tome da koncesijsko društvo riješi i to«, rekao je Kalmeta, te je ocijenio da će autocesta značiti mnogo za hrvatsko gospodarstvo i turizam.

»Sam podatak da je godišnji prosjek prometa 18.000 vozila na dan govori o važnosti ovog pravca«, rekao je Kalmeta. Na pitanje o problemima s izvođačima radova, odnosno uz dugovanja, Kalmeta je kazao da je riječ o odnosima između izvođača i njihovih kooperanata. Komentirajući činjenicu da je njegov vozač uhićen zbog navodnog iznuđivanja, rekao je da je vrlo neugodno iznenađen. »O uhićenju me izvijestila njegova supruga. On je danas u istražnom zatvoru i pravna država radi svoje. Tko je kriv, pokazat će istraga i svakako očekujem od pravne država da proces dovede do kraja«, rekao je Kalmeta.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook