Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvoreno Savjetovalište za žene žrtve nasilja, usluge su potpuno besplatne


Nasilje nad ženama koje predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i osim izravnog utjecaja na žene koji zadaju duboke fizičke i psihičke ožiljke, ima dalekosežne posljedice na funkcioniranje obitelji, zajednice i društva u cjelini. Problematika obiteljskog nasilja prema ženama, nažalost, kontinuirano je prisutna u našem društvu, a Krapinsko - zagorska županija prepoznaje važnost aktivne borbe protiv ove ozbiljne društvene prijetnje. Zbog toga je, podsjetimo, županija s posebnim afinitetom prema rješavanju ove problematike pokrenula projekt 'Novi početak' kojim je uspostavljeno skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja. No, Krapinsko – zagorska županija učinila je još jedan korak i u ponedjeljak otvorila Savjetovalište za žene žrtve nasilja koje pruža dodatnu podršku, stručnu pomoć i prostor za oporavak, čime se osnažuju napori da se ženama omogući sigurno okruženje i nova prilika za kvalitetniji život. Savjetovalište je javnosti predstavljeno jutros. 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na samom je početku zaključio kako je tema nasilja, tema kućnog odgoja. - Ako vi doma u obitelji na pravi način odgajate svoju djecu, ako ta djeca u obitelji vide nasilje, onda je to kasnije sve teže spriječiti bez obzira na sve akcije koje se provode. Upravo naše akcije potiču neki oblik odgajanja i poruku da nasilje nikada nije prihvatljivo i da nema nikakvog opravdanja. Poruka, prije svega, mladim ženama je: ˝Nema opravdanja i niste krive. Pogriješio je onaj koji je dignuo ruku. I to strašno.˝ Mi apeliramo na pravosudni sustav RH da bude strog i pravedan. Samo te dvije stvari, koje bi trebale biti definicije pravosuđa – poručio je Kolar. Podsjetio je ovom prilikom da je KZŽ prva u Hrvatskoj potpisala ugovor 'Sigurno mjesto za žene' i to nije bez razloga. Sljedeći projekt koji se sprema, najavio je Kolar, bit će opet biti prisutan na javnim površinama s jasnim porukama.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da KZŽ ima dugu tradiciju rada SOS telefona i savjetovališta za žrtve nasilja,  u suradnji sa CESI-jem. Podsjetila je da je KZŽ prva županija u RH koja je potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova. - Od prošle godine smo i potpisnica rezolucije Sigurno mjesto za žene, na to smo ponosni jer je to obvezujuća rezolucija koja nas tjera na određene aktivnosti, kao što je i ovo savjetovalište, kako bismo naše društvo učinili tolerentnim, koje poštuje prava ljudi, žena i djece – rekla je Petek. 

Pročelnica Martina Gregurović Šanjug podsjetila je da je u prosincu 2020. godine otvoreno privremeno sklonište za žrtve nasilja Novi početak, a slijedila je provedba projekta Novi početak koji je u 24 mjeseca omogućio da se sustav skrbi za žrtve nasilja na području KZŽ digne na zavidnu razinu.- 1,9 milijuna eura vrijedan projekt financiran je iz Europskog socijalnog fonda, kao i vlastitim sredstvima KZŽ od gotovo 450.000 eura. U sklopu projekta uspjeli smo osigurati ključne infrastrukturne preduvjete – izgradnju skloništa u povećanom kapacitetu na trajnoj lokaciji te uređenje Savjetovališta, u što je uloženo 127.000 eura, a prostor je uzet u dugoročni zakup od  Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.

Aneta Škreblin, ravnateljica Doma Novi početak, istaknula je da je Savjetovalište prije svega namijenjeno odraslim osobama žrtvama obiteljskog nasilja kojima su potrebne informacije o tome što mogu učiniti za sebe u situaciji nasilja u kojoj se nalaze. - Psiholozi, socijalna radnica i pravnici će pružati pomoć, tako da smo osigurali da žrtve nasilja na jednom mjestu mogu ostvariti svu podršku i informacije koje su im potrebne za daljnje korake. U savjetodavnom radu je naglasak na educiranju žrtava, da nauče prepoznati jesu li njihovi bliski odnosi sigurni, podučava ih se kako se mogu zaštiti i daju im se informacije o tome koje su to ustanove i institucije koje pružaju zaštitu i pomoć žrtvama obiteljskog nasilja – rekla je Škreblin, dodajući da se planiraju i preventivne aktivnosti kroz savjetovalište. 

Usluge savjetovališta su za korisnike potpuno besplatne, a mogu se ostvariti osobnim dolaskom, putem telefona ili e – maila. Sve informacije o vrstama pomoći koje se mogu ostvariti, o kontaktima i radnom vremenu, publikacijama, dostupne su na internetskim stranicama Doma Novi početak. Kontakt telefon Savjetovališta je 091 255 6255. Radno vrijeme savjetovališta će biti 3 dana u tjednu, utorkom od 15 do 19 sati, srijedom od 13 do 17 sati i četvrtkom od 8 do 12 sati. Bit će otvoreno i svake prve subote u mjesecu od 8 do 12 sati. Dolazak je potrebno najaviti, a bez najave je moguće srijedom od 15 do 17 sati.

 

 

 

 

 


Žalosno je da u 21. stoljeću, možda više nego prije, moramo stati u obranu i zaštitu teško stečenih ženskih prava. Nasilje neće prestati samo od sebe, moramo preuzeti odgovornost, svaki u svom segmentu, stvarati sigurno okruženje i pružati adekvatnu podršku i pomoć.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook