Prethodni članak
Sljedeći članak

Ove bolesti nije bilo dvije godine i sad se vraća: Infektolog otkrio što možemo očekivati


Nakon dvije godine tijekom kojih gripe u svijetu gotovo da i nije bilo, ona se vratila. Što je razlog tome, tko bi se trebao cijepiti te kako se zaštititi, za Dnevnik Nove TV govorio je prof. dr. Gorana Tešovića, infektolog Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Influence nije bilo protekle dvije godine i takva je situacija bila u gotovo svim zemljama svijeta. Tome je pridonijelo vjerojatno socijalno distanciranje, nošenje maski, epidemiološke mjere koje su uvedene u cilju smanjenja cirkulacije virusa SARS-CoV-2. Druga mogućnost je virusna interferencija, imali ste dominaciju jednog lako prenosivog virusa, koji je sprječavao cirkulaciju drugog lako prenosivog virusa. Međutim ono što se dogodilo protekle zime na južnoj hemisferi, a to je naše ljeto, govori o povratku bolesti, što je logično jer virus nije iščezao iz populacije, on se samo otežano prenosio s osobe na osobu. Nakon što su striktne epidemiološke mjere popustile, on se počeo širiti unutar populacije i brojevi s južne hemisfere tome svjedoče", objasnio je Tešović.

Rekao je da to nije nikakva eksplozivna epidemija, ali virus se ponovno vratio u cirkulaciju, o čemu govore i brojke o desetinama tisuća oboljelih, i mi možemo očekivati da ćemo sličnu situaciju imati sada kada zahladni.

Tešović je naglasio kako je nemoguće predvidjeti vrhunac gripe u Hrvatskoj, ali on će se vjerojatno dogoditi kao što se događao i prije pandemije COVID-a te možemo očekivati povećano obolijevanje krajem studenoga pa kroz prosinac sve do početka proljeća. Vrhunac bi bio vjerojatno u siječnju, kao što je to i uobičajeno.

Na upit novinarke Dnevnika Nove  TV kako prepoznati i razlikovati simptome gripe i korone naglasio je: "Sve ovisi i dominantnoj cirkulirajućoj varijanti korone, s obzirom na to da klinička slika poprilično varira ovisno o tome koja varijanta cirkulira. Ovi koji sada obolijevaju, imaju najčešće simptome začepljenog nosa, promuklost, relativno blago povišenu tjelesnu temperaturu. Influenca barem u početku nema nikakvih respiratornih simptoma, oni se razvijaju kasnije i to je obično kašalj, a počinje sa vrlo visokom vrućicom, bolovima u zglobovima i mišićima."

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook