Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovi zagorski gradovi u Novu 2024. godinu ući će bez vatrometa!


Sve smo bliže kraju još jedne godine što u velikom dijelu Zagorja i Hrvatske znači i pripreme za spektakularne dočeke uz vatromete, no Prijatelji životinja podsjećaju da je nabava i uporaba petardi i redenika kategorija F2 i F3 zabranjena tijekom cijele godine. Naglašavaju i da je uporaba ostale pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca, od kada je dopuštena samo njezina prodaja. Zato, mole građane da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale ljude te da ne koriste ni dozvoljenu pirotehniku jer je i takva pirotehnika opasna za ljude i smrtonosna za životinje.

- Prethodnih godina smo unatoč zakonskoj zabrani gotovo svakodnevno zaprimali pritužbe građana vezano za ispucavanje petardi i ostale zabranjene pirotehnike. Čim započne prodaja pirotehnike kreće i pucnjava iako je to tada još zabranjeno - istaknuli su iz udruge Prijatelji životinja koja je pisala Ministarstvu unutarnjih poslova zamolbu za veću kontrolu prodaje i uporabe pirotehnike.

- Apeliramo da se kroz cijeli prosinac i početak siječnja, pojača kontrola policije po pitanju korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona - stoji u zamolbi, a traži se i zakonsku izmjenu kako bi se prodaja dozvoljene pirotehnike dopustila od 27. do 31. prosinca, a njezina uporaba samo od 31. prosinca do 1. siječnja odnosno u vrijeme dočeka Nove godine. Sada je to dozvoljeno i 27., 28., 29. i 30. prosinca, kada se ništa ne slavi.

- Novogodišnji vatromet nije ni nužan ni nezamjenjiv način proslave, što pokazuje sve veći broj gradova i općina, koji u posljednjih par godina odustaju od njegove organizacije te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša - poručuju i dopisom pozivaju sve gradove i općine da budu dio pozitivnih promjena i obilježe Novu godinu na ekološki osviješten i moderan način te im je gotovo 50 javilo da žele biti dobar primjer svojim građanima.

- Podsjećamo na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš. Nebrojene životinje, posebno ptice, ali i kućne životinje, stradavaju u novogodišnjoj noći jer im srce otkazuje od straha. Organizacija vatrometa potiče djecu da i ona koriste pirotehniku pa dolazi do stravičnih ozljeda - dodaju Prijatelji životinja.

- Nadalje, ljudi koji su osjetljivi na buku teško se nose s iznimno glasnom bukom u novogodišnjoj noći. Osim što uznemiruje ljude i životinje, zagađuje i zrak jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje te stvara smeće po ulicama - zaključuju.

Prema za sad dostupnim podacima u Novu godinu bez vatrometa ući će grad Zabok, Pregrada i Oroslavje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook