Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovog četvrtka zasjat će 32. izdanje Zagorskog gospodarskog zbora, dođite i vidite ono najbolje!


Jedna od neizostavnih i važnijih manifestacija koje se vežu na Tjedan kajkavske kulture je i Zagorski gospodarski zbor, kao najveća manifestacija gospodarstva i obrtništva u Krapinsko-zagorskoj županiji, održat će se od 12. do 14. rujna 2024. godine na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, u Sportskoj dvorani te na igralištu Srednje škole Krapina. Ova već tradicionalna manifestacija ove će godine zasjati u svom 32. izdanju, a okuplja brojne izlagače iz različitih sektora, s ciljem jačanja lokalnog gospodarstva i promocije obrtničkih vještina. Pripreme su službeno krenule 29. svibnja potpisivanjem sporazuma između ključnih predstavnika Krapinsko - zagorske županije, Grada Krapine, Hrvatske gospodarske i Obrtničke komore te Radija Kaj, što je bila najava još jednog uspješnog događaja koji će doprinijeti razvoju i povezivanju lokalne zajednice. 

Predsjednik HGK Županijske komore Krapina, Anđelko Švaljek, istaknuo je kako je ovogodišnje izdanje zbora u posebnim okolnostima jer, s jedne strane protekla je godina bila izvanredna za gospodarstvo u svim segmentima, a ovo je sjajna prilika za pohvaliti se sjajnim rezultatima, ali je s druge strane izazovna jer isto se želi reći i sljedeće godine uoči Gospodarskoj zbora koji je, kazao je Švaljek, sjajan alat upravo za to.

- Od davnih vremena, gradovi su nastajali kao sajamska središta i ovo je prilika da se svi izlagači međusobno bolje upoznaju, da se kvalitetnije predstavimo našim sugrađanima i pošaljemo jasnu, sjajnu i važnu poruku, a to je da je sada trenutak kada je u Hrvatskoj svima dobro unatoč lošem i izazovnom okruženju. Međutim, mi se razlikujemo od ostatka Hrvatske po opredijeljenosti u stvaranju i ručnom radu. Ovo je prilika u kojoj će se predstaviti vlasnici OPG-a, mjesto susreta za proizvođače izvoznike i kroz paralelna događanja želimo naglasiti važnost investicija. Niz godina pričamo kako su nam važni strani radnici, a važne su nam i strane investicije, posebne one u proizvodnom sektoru – poručio je Švaljek i podsjetio kako se danas u 17 sati otvara STRUCTIA, koja je koncept i simbol onoga što se radi na razvoju kreativnih industrija u Zagorju.

Krapinski gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović pozvao je sve da dođu i vide, kako je istaknuo, ono najbolje od zagorskog gospodarstva.

- Gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije, ali i Krapine iznimno je jako i pokazuje da ima mišiće. Prema svim podacima koje dobivamo, nikad nije bilo više zaposlenosti, a moram zahvaliti našim obrtnicima i poduzetnicima na radu i trudu jer se zbog njih pune proračuni koji kontinuirano rastu, a to nama otvara mogućnosti za ulaganja. Dođite i vidite ono najbolje od zagorskog gospodarstva – poručio je Gregurović.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je pak rekao kako se u gospodarstvu 365 dana govori o izazovima, rade se procjene analize, tvrdo se 'dela' da bi se postigli rezultati, ali taj dan otvorenja posvetio bi, kaže, uspjesima. 

- Nikada više zaposlenih u Krapinsko – zagorskoj županiji, nikad manje na Zavodu za zapošljavanje, nikada toliko veliki prihodi ni dobit, nikada brojčano više obrtnika i poduzetnika i to sve u jednom laganom i sigurnom rastu. Investicije su u kontinuitetu, s time da možemo govoriti o novim tvrtkama s novim proizvodima i tehnologijama. Izuzetno je bitno istaknuti da su nas prepoznali drugi, van granica Lijepe naše i to nešto znači. To je dokaz kvalitete, kontinuiteta, dokaz tradicije. Nije bez razloga Zagorje izabrano za investiranje, a niti smo slučajno na listi najperspektivnijih regija, niti smo slučajno poduzetnička regija 2025. proglašena od Europskog odbora regija. Sve to, kada uokvirimo, zasluga je gospodarstva, poduzetništva, ali i mjera Vlade, Županije i jedinica lokalne samouprave. Dal' sijalo sunce il' padala kiša, ovo je prilika da se vidi ogroman broj poslovnih i uspješnih ljudi – poručio je župan.

Nenad Kučiš, predsjednik Obrtničke komore KZŽ najavio je kako će se Obrtnička komora KZŽ predstaviti s više od 50 izlagača na Gospodarskom zboru, što je odličan odaziv.

- Osim izlaganja, u organizaciji ceha frizera, kao i svake godine, imat ćemo besplatne frizure, a ceh tradicijskih i umjetničkih obrta održat će interesantnu prezentaciju. Bit će dosta aktivnosti za sve posjetitelje. U petak ćemo u 18 sati organizirati svečanu dodjelu majstorskih diploma, a u subotu u 18 sati svečano potpisivanje sporazuma OK KZŽ i partnera u projektu Pogodnosti za članove HOKplus obrtnik - najavio je Kučiš.

Zagorski gospodarski zbor, kao manifestacija koja već više od tri desetljeća spaja gospodarstvenike, obrtnike i širu zajednicu, pokazuje da Krapinsko - zagorska županija i dalje snažno stoji kao jedan od ključnih nositelja gospodarskog rasta u Hrvatskoj, a Zagorski gospodarski zbor nije samo prilika za izlaganje, već i za jačanje suradnje i poticanje novih investicija, što će dodatno osnažiti poziciju regije na gospodarskoj karti Hrvatske, ali i šire.

Otvorenje je zakazano za ovaj četvrtak u 14 sati u Srednjoj školi Krapina, a kako je bilo lani pogledajte ovdje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook