Prethodni članak
Sljedeći članak

Pacijent s metastatskim rakom kaže da su mu zakazali pretragu za travanj 2023.?!

U Zagorju je stanje ipak bolje...


Više od 1,1 milijun građana trenutačno je naručeno na prvi ili kontrolni pregled. Neki Zagrepčani odgađaju preglede, jer kako kažu - velike su gužve u čekaonicama, dok drugi zaključuju da u našem zdravstvu i nije tako loša situacija. 
Čekanje na ultrazvuk dojke u Hrvatskoj izgleda ovako: Rijeka - oko mjesec dana, Pula - 293, Našice - 85, Osijek - 224, Šibenik - 150, Split  - 395 dana. Sestre milosrdnice - 100 dana, na Rebru 24. U Karlovcu se čeka 285 dana. U Zagorju je stanje bolje pa se tako pregledi čekaju dosta manje nego u drugim dijelovima Hrvatske. Tako se, primjerice, prvi kardiološki pregled u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama u prosjeku čeka 31 dan, a u zabočkoj bolnici 56 dana. U Zagrebu se za isti pregled čeka u prosjeku 60 dana, a u KB Merkur čak – 96 dana.

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu navodi da se polako počinju odgađati pregledi i zahvati. "Javio se neki dan pacijent s metastatskim rakom koji je rekao da su mu zakazali pretragu za travanj 2023. Što je nemoguće.", piše Dnevnik

S listama čekanja vratila se i stara boljka hrvatskog zdravstva - neotkazivanje pregleda na koje građani iz nekog razloga nisu u mogućnosti doći. Iz bolnica apeliraju na sve pacijente koji završe u izolaciji ili samoizolaciji da na vrijeme otkažu svoje zakazane termine. Traje možda minutu, a nekome će doslovno spasiti život.

Snježana Krpeta, savjetnica ministra zdravstva, kazala je kako je moguće da je pacijent s metastatskim rakom naručen na pregled tek za godinu dana, savjetnica ministra zdravstva odgovorila je kako je sigurna da je u tom slučaju došlo do zabune i infromaciju bi svakako trebalo provjeriti, posebno zato što je analizama dokazano da onkološki bolesnici čekaju čak dva posto manje u pretpandemijskoj godini i čekaju dva do tri tjedna, i to na kontrolne preglede i preglede koji ne ugrožavaju ishod bolesti.

"Dapače, onkološki bolesnici su se zbrinjavali kroz cijelu ovu krizu i još uvijek se zbrinjavaju i nikad nije bilo upitno hoće li dobiti sve što im treba u njihovu liječenju, bilo da se radi o dijagnostici ili terapiji", pojasnila je Krpeta.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook