Prethodni članak
Sljedeći članak

Pacijenti sve ljući zbog nedostatka parkirnih mjesta kod OB Zabok: 'To je sad postao i sigurnosni problem'

Iz OB Zabok najavili su rješavanje problema


Problem parkiranja kod bolnice u Zaboku trebao bi se riješiti izgradnjom, odnosno uređenjem još jednog parkirališta. Najavili su to iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, svjesni problema s kojim se svakog jutra, kada su najveće gužve, hvataju u koštac pacijenti koji dolaze u bolnicu obaviti neke pretrage ili specijalističke preglede.

Nepropisna parkiranja

O problemu parkiranja kod OB Zabok, odnosno nedostatka parkirnih mjesta, pisalo se i po medijima, a najčešći su ipak natpisi po društvenim mrežama, gdje se pacijenti žale kako se često desi da ujutro oko 8 sati ne samo da nema slobodnog parkirnog mjesta, nego nema više niti jedne opcije da bi se bilo gdje parkirali. Svojedobno su se mnogi žalili i na to kako je policija patrolirala upravo u jutarnjim satima po parkingu i upozoravala na nepropisna parkiranja, ali i ispisivala kazne za isto. Odlučili smo stoga jedno jutro provjeriti kako se pacijenti snalaze s parkiranjem. – Evo, dopeljal sam mamu na pregled. Ona je otišla gore u bolnicu, a ja kružim po parkingu i čekam da se netko makne, da se mogu uparkirati – rekao nam je jedan mladić. Kad smo to malo duže promatrali, vidjeli smo da to mnogi rade; kruže po parkingu tako dugo dok se negdje ne oslobodi parkirano mjesto. A onda, tko prvi. – Da, ali ne mogu to unedogled. Imam dogovoren pregled i moram doći točno na vrijeme. Ako zakasnim, nije dobro, špotaju me. Nije dovoljno dobar izgovor da se nisam imala gdje parkirati – rekla nam je jedna Zagorka, koja je parkirala uz cestu, odnosno na mjestu gdje parkiranje nije dozvoljeno. – Da, čula sam da i policija često dođe pa naplaćuje kazne. Ali ja si ne mogu pomoći, negdje moram parkirati – dodala je.

Dugogodišnji problem

U jutarnjim satima, kada pacijenti dolaze u laboratorij i kada najčešće imaju zakazane termine za specijalističke preglede, ne zapune se samo sva mjesta predviđena za pravopisno parkiranje, već i ona uz cestice kroz parkiralište, ali i uz glavnu cestu s obje strane prometnice te uz nogometno igralište malo dalje. - Mogu razumjeti da se jedna ovakva bolnica, koja je centralna bolnica za sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije, našla u problemima oko nedostatka parkirnih mjesta. Kad je projektirana prije dvadesetak godina, sigurno nije bio takav protok prometa. Bila je i bolja povezanost s javnim prijevozom, a i nisu ispred svake kuće bila po dva, tri auta kao što je to danas. Danas skoro svaki pacijent dođe sam s autom ili ga netko doveze, ali ako ga i doveze, doveze samo njega, tog jednog pacijenta. Isto tako mogu razumjeti da se povećao broj pacijenata otkako je bolnica postala i bolnica za hrvatske veterane, pa je to dodatno opterećenje na broj parkirnih mjesta. Sve to mogu razumjeti. Ali da već šest, sedam ili više godina, otkako postoji ovaj problem, niti vodstvo bolnice, niti Krapinsko - zagorska županija nisu uspjeli ništa riješiti po tom pitanju, to nikako ne mogu razumjeti, shvatiti niti prihvatiti. Svi znamo za taj problem već godinama, svi kukaju, policija ima posla, mnogi pacijenti se parkiraju doslovno po kanalima i uz sam rub ceste, a oni stalno govore da planiraju to riješiti. Nadam se da će sad kad je država preuzela bolnicu ovaj problem biti prepoznat kao sigurnosni problem u prometu. Jer upravo se sad o tome radi. To je sad postao i sigurnosni problem, a ne samo problem nekog standarda te se nadam da će se sad konačno napraviti jedna ozbiljna dogradnja parkirališta - rekao nam je jedan od pacijenata kojeg smo zatekli na parkiralištu.

Novo parkiralište

Naravno da ovaj problem parkiranja nije specifičan samo za našu bolnicu; kod zagrebačkih je bolnica svakog jutra pravi kaos. Obzirom da su najavili proširenje parkirališta, upitali smo OB Zabok kakav je plan. Kažu kako su itekako svjesni problema te je neminovno da se, s obzirom konstantan porast broja pacijenta koje zbrinjavaju, u jutarnjim satima stvara povećana gužva na parkirališnom prostoru bolnice. - Naši pacijenti na raspolaganju imaju veliko parkiralište s 250 parkirnih mjesta paralelno s glavnom prometnicom. S obzirom da parking za zaposlenike, koji je smješten iznad igrališta NK Rudar Dubrava Zabočka, nudi 100 mjesta, dio zaposlenika se mora parkirati i na parkiralištu gdje svoja vozila ostavljaju i pacijenti i posjetitelji – kažu iz bolnice. Upravo zbog toga, u planu je novo parkiralište za zaposlenike, ne bi li se tako rasteretio parking ispod bolnice. - Kako bi rasteretili donji parking i tako napravili više mjesta za pacijente i posjetitelje, u planu je uređenje još jednog parkirališnog prostora za zaposlenike, s 80 parkirališnih mjesta, na platou do trenutnog parkirališta za zaposlenike – rekli su iz OB Zabok, dodavši kako smatraju da nude solidne uvjete parkiranja vozila i za zaposlenike i za pacijente i posjetitelje, koji će s proširenim kapacitetom postati još bolji.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook