Prethodni članak
Sljedeći članak

'Pada broj zaraženih, no mala procijepljenost onemogućava da se neke mjere ublaže'

Interes za cijepljenje značajno pada u protekla dva jedna


Načelnik Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da iako broj novozaraženih pada, broj hospitaliziranih osoba raste, kroz tjedan bilo ih je 83, a prošlog tjedna 74.

Što se učenika tiče, COVID pozitivno je 348 učenika u 38 škola, dok ih je prije tjedan dana bilo 608. Djelatnika u školama je pozitivno 58, a prije tjedan dana 102.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da je ukupno završeno cijepljenje za 52,8 posto stanovništva odnosno za 62,5 posto odraslog stanovništva. – Primjetili smo da interes za cijepljenje značajno pada u proteklih 2 tjedna. Pozivam i apeliram, cijepite se – rekao je Jadan.


Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da je je u bolnici 65 pacijenata, najviše u zadnjih mjesec dana . – No, dobro je da imamo prvi put nakon 4,5 mjeseci jednoznamenkastu brojku osoba na respiratoru, njih 9 – rekao je Vančina te također pozvao na cijepljenje, dodajući da je u bolnici mnogo pacijenata starije životne dobi, koji nisu cijepljeni.


Ravnateljica Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama Željka Žnidarić rekla je da je u bolnici 19 osoba, 1 na respiratoru, a pada broj pozitivnih djelatnika.

Dr. Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo rekla je da su ravnatelji osnovnih i srednjih škola dobili upute o samotestiranju učenika, koje kreće u ponedjeljak. - Jasne su, no mi smo izradili algoritam za lakše snalaženje, objavili ga na stranicama Zavoda i poslan je na Županiju i ravnateljima, pa ako roditelji imaju dodatne upite mogu se informacije naći na stranicama Zavoda, odnosno u školama – navela je.

Župan Željko Kolar istaknuo je da su dobre vijesti pad broja zaraženih, manje zaraženih učenika, činjenica da sve škole idu po modelu A, manji broj zaraženih zdravstvenih djelatnika. – No i dalje nije dobar broj hospitaliziranih i preminulih. Ne očekujemo bez obzira na pad zaraženih barem još 3 tjedna smanjenje hospitaliziranih, a to je dugačak period. Poziv je i dalje isti ljudima da se cijepe, jer ta mala procjepljenost onemogućava da se neke mjere ublaže – rekao je župan.

Na pitanje novinara, dodao je da su testovi za učenike podignuti još jučer i danas proslijeđeni svim školama. - Da li će biti svi testirani, to je do roditelja, a ne do nas – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook