Prethodni članak
Sljedeći članak

Pakao na vratima Hrvatske

Preko Maclja je tijekom proteklog vikenda u Lijepu našu ušlo oko 132 tisuće putnika od kojih je oko 125 tisuća stranaca.


Preko Maclja je tijekom proteklog vikenda u Lijepu našu ušlo oko 132 tisuće putnika od kojih je oko 125 tisuća stranaca. U odnosu na isti vikend prošle godine broj stranaca povećan je za 4 posto. Najbrojniji stranci su Česi, Slovaci, Nijemci i Austrijanci.


Slijede turski građani koji ovaj prometni pravac tradicionalno koriste kao najkraću prometnu vezu između europskog zapada i istoka. Jak promet zabilježen je i na izlazu iz Hrvatske. Preko vikenda napustilo nas je oko 98 tisuća putnika, od čega 92 tisuće stranaca.

Kolona do naplatnih postaja

Nažalost, uz sve ljepše statistike veže se i sve dulje «prisilno» zadržavanje putnika u Zagorju. Naime, u subotu kada je po običaju najjači ulaz automobila u Hrvatsku, promet na Maclju može se okarakterizirati samo jednom tvrdnjom – pakao za sve sudionike prometa. Zastoji, kolone, čekanja i nervoza postale su maceljski zaštitni znak. Prevelik ulazak vozila (u Hrvatsku se konstantno ulazilo u 4 kolone uz maksimalnu susretljivost pogranične policije i carine) odmah iza graničnog prijelaza «slijevao se» u jednu prometnu traku koja taj broj vozila nije mogla «gutati». Stoga se u više navrata sa granice jednostavno nije moglo dalje. Stanje su dodatno otežavali i mnogobrojni zavoji na uskoj državnoj cesti od Maclja te teški kamioni izvođača radova na gradilištu buduće autoceste čije je uključivanje u kolone i lagana vožnja stvarala zastoje i kolone. U kritičnim satima sve je rezultiralo automobilskom «trakavicom» koja se protezala sve do naplatnih kućica u Krapini. Za 20-ak kilometara ceste trebalo je i sat vremena. Takva je situacija stvarala nervozu kod dijela putnika pa je zov «trube» bio najčešća maceljska melodija subotnjeg jutra.

Slovenska melodija

Dio odgovornosti za tužnu melodiju na cesti leži i kod naših zapadnih susjeda koji zbog zaostajanja u gradnji cestovne infrastrukture dodatno nerviraju vozače. Naime, iako je cesta od Maclja prema Šentilju dio međunarodno iznimno važnog Phyrnskog pravca u Sloveniji na toj ruti postoji tek nekoliko kilometara autoceste. Kako put vodi i kroz drugi slovenski grad po veličini, Maribor, gradska gužva i kolona dodatno nerviraju vozače, pa dio njih u Hrvatsku ulazi već poprilično «napaljen».

Ipak postoji i svjetliji dio priče. Na naplatnim postajama u Krapini sve su rampe bile visoko podignute u zrak. Umjesto sporih aparata, naplatne kartice ručno su dijelili zaposlenici, što je rezultiralo bržim protokom vozila. Ispred naplatnih kućica stajali su i profesionalni «mahači» koji su usmjeravali vozila na ulaze sa manje prometa. Svoj posao odradili su i prometni policajci pa se na sam ulaz na autocestu nije dulje čekalo. Prošlog vikenda najteže je bilo stići do Krapine, a vrlo je izgledno da će tako biti i idućih vikenda. Na godinu kada u promet bude pušten ostatak autoceste gužve će se, tvrde prometni stručnjaci, sigurno smanjiti, ali ne i nestati jer i na najvećim autocestama u Njemačkoj i Francuskoj vikendima nastaju kolone i zastoji.

Zarada

Prema podacima objavljenim na jednom internet portalu u 3 dana vikenda preko Maclja je vozilo nešto manje od 100 tisuća vozila. Uz pretpostavku da ih je većina vozila sve do naplatne postaje Zaprešić, lako se da izračunati zarada stranog koncesionara. Potrebno je broj vozila samo pomnožiti sa 18 kuna.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook