Prethodni članak
Sljedeći članak

PALA JE ODLUKA: Vlada ''uskače'' poslodavcima zbog dizanja minimalne plaće


Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je odlučeno da se iznos minimalne bruto plaće od iduće godine podigne za 130 eura na 970 eura, porast će i studentska satnica na 6,06 eura, a najavljene su i kompenzacijske mjere za poslodavce kako bi se održala njihova ekonomska aktivnost i sačuvala radna mjesta.

-Dakle, ukupno je to oko 15 posto više nego što je to bilo do sada. Na ovaj način pomažemo onoj skupini ljudi koji su u poziciji da primaju minimalne plaće - istaknuo je Plenković, podsjetivši da je ukupan rast minimalne plaće sa ovim povećanjem, od 2016. do danas iznosio 134 posto, a minimalna plaća podignuta je sa 414 na 970 eura. Takvim povećanjem, naveo je od 1. sjećanja minimalne plaće bit će na razini 54 posto prosječne plaće i 63 posto medijalne plaće, piše Dnevnik.hr.

Rast minimalne plaće diže i studentsku satnicu s 5,25 na 6,06 eura, a o tome će posebnu odluku donijeti ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs.

Kako piše Dnevnik, najavio je i da, u nastojanju da se osigura da oni poslodavci koji svojim radnicima i zaposlenicima isplaćuju minimalnu plaću, budu u poziciji da mogu kroz svoje financijske planove zadržati i radna mjesta i svoju ekonomsku aktivnost, Vlada predviđa i određene kompenzacijske mjere, koje će se realizirati putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Zadužili smo Hrvatski zavod za zapošljavanje da donese kompenzacijske mjere za zadržavanje radnih mjesta i to upravo onim poslodavcima koji imaju visok udio radnika na minimalnoj plaći i to na način da, primjerice u prerađivačkoj industriji, koja je jedna od onih gdje su plaće, između ostaloga, minimalne, da HZZ u prva tri mjeseca 2025. godine nadoknadi razliku rasta minimalne plaće za 2025. temeljem Uredbe o minimalnoj plaći. Dakle, na prva tri mjeseca oni koji podnesu zahtjevu putem HZZ-a, imat će naknadu te razlike sa sadašnjih 840 na 970 eura kako bi njihova aktivnost mogla neometano teći - rekao je.

Dodao je da će, za svakog radnika koji trenutno prima minimalnu plaću, poslodavac moći zatražiti kompenzaciju za razliku između trenutnog i budućeg iznosa minimalne plaće, što je ukupno 390 eura po radniku.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook