Prethodni članak
Sljedeći članak

Pale su prve ocjene vina Bilikuma

Proteklog su tjedna vinari i vinogradari učlanjeni u Udrugu Bilikum iz Bedekovčine, odlučili provesti prva testiranja sv


Proteklog su tjedna vinari i vinogradari učlanjeni u Udrugu Bilikum iz Bedekovčine, odlučili provesti prva testiranja svojih mladih vina i tako na vrijeme uočiti nedostatke koji se daju otkloniti, ali i skrenuti pozornost na vinare koji su radili prema pravilima struke.

Predsjednik udruge Željko Boroš organizirao je prvo testiranje vina svojih članova u bedekovčanskom restoranu Jezera, a za tu priliku pozvao je Andreja Rebernišeka, uglednog enologa Savjetodavne službe iz Ptuja.

Članovi su na prvo kušanje donijeli 48 uzoraka vina u bocama koje su označili svojim inicijalima ili brojevima, a uz njih 4 svoja uzorka donijeli su članovi Udruge Pajdaš iz Zlatara. Iskusni enolog tom je prilikom probao svaki od uzoraka i velikom preciznošću otkrio nedostatke i kvalitete pojedinih uzoraka mladih vina.

Na taj su način članovi Bilikuma saznali kako poboljšati svoja vina kako tijekom vremena ne bi izgubila na kvaliteti, koje su bile greške u proizvodnji, a posebno u spremanju u odgovarajućem ambijentu. Vrlo vrijedni savjeti slovenskog enologa pomoći će tako svim članovima kako na što bezbolniji način poboljšati svoja vina te da bi tako što sigurniji odlazili na službena ocjenjivanja.

U nekim uzorcima vina bilo je malih problema kod sumporenja i kiselosti, no posebno zadovoljni bili su članovi Udruge, njih petnaestak, koji su dobili prve pozitivne ocjene i čija vina nemaju nedostataka.

„Nemam primjedbi, še gremo dalše“, bile su njegove riječi nakon kušanja tih uzoraka, među kojima je primjerice vino Zlatka Ivančira, što je izazvalo veliko zadovoljstvo kod tih vinara. - Ovo je prvi korak ka dobrom putu u njegovanju naših vina i dokaz da su naše kapljice svake godine sve bliže rangu najboljih u Zagorju - rekao je Željko Boroš, predsjednik Udruge.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook