Prethodni članak
Sljedeći članak

Panika na ljetovanju: Turiste u unajmljenoj prikolici izgrizle nepoznate bube


Ljetovanje slovenskih turista u kampu na Murteru ovih je dana prekinuto zbog neugodnog incidenta. Nekoliko turista prijavilo je da su ih u unajmljenoj prikolici izgrizle nepoznate bube, što je izazvalo zabrinutost i nelagodu među gostima, piše dnevno.hr

Isprva se sumnjalo na komarce, sitne insekte, pa čak i na pustinjske mušice, no situacija je kulminirala strahom da bi mogli biti zaraženi lišmaniozom, ozbiljnom parazitskom bolesti.

Međutim, nakon medicinske procjene, utvrđeno je da su turisti zapravo izgrizeni od strane grinja, mikroskopskih paučnjaka koji su čest stanovnik posteljine, tepiha i ostalih vlažnih i toplih mjesta. Nekoliko turista završilo je i na hitnoj pomoći zbog intenzivnog svrbeža i nelagode.

“Radi se o neugodnim paučnjacima, a njihove ugrize se liječi simptomatski, odnosno lokalno, dok svrbež ne prestane. Dakako, pacijente treba upozoriti da ne grebu mjesto ugriza jer tako može doći do infekcije s obzirom na to da se bakterije koje uredno žive na koži tako unose u organizam pa može nastati sepsa.

U tom slučaju nužna je antibiotska mast kojom pacijent maže inficirano mjesto na koži”, objašnjava dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook