Prethodni članak
Sljedeći članak

''Pastrva'' bez pastrva

Jubilej zlatarskih ribolovaca


Gotovo medijski neprimjetno prošlo je, u sklopu Dana kajkavske riječi, obilježavanje 60. obljetnice zlatarskog  Športsko ribolovnog društva „Pastrva“. Obilježili su ga organizacijom ribičkoga natjecanja na svojim bajerima u Vinipotoku.  Ekipno prvo mjesto  osvojila je Športska ribolovna udruga Mokrice, drugo je pripalo ŠRU „Klen“ Mali Tabor,a treće ŠRD „Jezera“ Bedekovčina. Svim sudionicima na ostvarenim rezultatima čestitala je zlatarska gradonačelnica i saborska zastupnica Jasenka Auguštan Pentek. Prigodom 60 godina postojanja i uspješnog djelovanja Hrvatski športsko ribolovni savez Udruzi je dodijelio Priznanje, a brončane značke  za zasluge na izvršavanju programa rada HŠRS-a dobili su Josip Kuharić i dugogodišnji tajnik Milan Stužić.

Ribolovac od djetinjstva

Dugi je njegov tajnički staž. Bio je među pokretačima obnove udruge i tajnik od 1990. do 1995., pa ponovno 16 posljednjih godina. Predsjednik je Karlo Mikulčić. Okupljaju četrdesetak članova. Uz dva bajera u Vinipotoku , o kojima skrbe zlatarski ribolovci, imaju ribički dom, s čijom su gradnjom počeli 1995. godine. O primjedbi  kako je ime udruge pastrva, kojih nema u našim vodama, Stužić kaže: „Na potoku Reka koji protječe kroz Zlatar nekad je bilo 18 mlinova, a na nekim mjestima dubina je bila i do šest metara. Tada je bilo i potočnih pastrva do težine 1,50 kg, kao i bjelica s kojima se pastrva hrani. Danas su oba potoka gotovo bez vode.

U bajerima, kaže 50-godišnji  Stužić,  ima štuke, soma, amura, babuške, a linjaka i karasa kojih je nekad bilo, sada više nema . Pola stoljeća je ribič, od djetinjih dana, i može se pohvaliti ulovom gotovo 13 kilograma teškog šarana , kao i soma. Od onih je ribiča koji uživa u ribičiji, ali ribu koju „upeca“ vraća u vodu, kao i njegovi sinovi Lovro, Blaž i Josip. Primjećuje kako je mladima ribolov dosadan, jer su im miliji mobiteli, a za prirodu slabije pitaju. No, može se pohvaliti kako u „Pastrvi“ imaju kadete, nekoliko juniora, seniore i veterane. I s oko pola tone ribe, većinom šarana i amura, svake godine poribljavaju svoje bajere.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook