Prethodni članak
Sljedeći članak

Pet stoljeća čudotovornog kipa Majke Božje Bistričke

Udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture Sintoment iz Marije Bistrice i Općinska knjižnica i čitaonica


Udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture Sintoment iz Marije Bistrice i Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica organizirali su protekle nedjelje u marijabistričkom Domu kulture promociju knjige Pet stoljeća čudotvornog kipa Majke Božje Bistričke, autora Željka Pavičića, objavljenu u nakladi Radija Marija Bistrica i poduzeća Vigron, povodom desete obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca i posjeta pape Ivana Pavla II. Mariji Bistrici.

Knjigu, koja je zapravo kronologija u kajkavskim stihovima o povijesti i sadašnjosti bistričkog svetišta te o sudbini čudotvornog crnog kipa bistričke Madone kroz proteklih petsto godina, predstavili su urednica, prof. Ivančica Tomorad, recenzent, mr. Denis Peričić, ispred nakladnika, Ivanka Bičak i sam autor Željko Pavičić.

«Prvi rukopis za knjigu napisao sam još 2004. godine», otkriva nam autor, «a na pisanje knjige potaknula su me hodočašća u Mariju Bistricu, na koja sam, iz Sv. Ivana Zeline, preko Kladeščice, odlazio sa svojom obitelji. Promatrajući slike u cinktoru i čitajući o milosnim uslišanjima Majke Božje Bistričke, sazrela je u meni odluka da se i sam okušam u pisanju o povijesti bističkog svetišta. Pišući knjigu, došao sam na ideju da napišem i libreto za mjuzikl «Majka Božja Bistrička» što mi je na kraju i uspjelo. Mjuzikl je uglazbio Zrinko Tutić, i on je u fazi realizacije» rekao je na predstavljanju knjige Željko Pavičić.



«Bistričane se uglavnom doživljava kao spretne trgovce, a ne kao duhovnu zajednicu u kojoj se dogodilo prvo milosno uslišanje. Od ozdravljenja djevojčice Katarine Paulec prošle su godine, a hrvatski narod i dalje je željan milosnih uslišanja, čudotvornih ozdravljenja i zagovora Majke Božje Bistričke. Ova knjiga presjek je bistričke povijesti sa svim njezinim povijesnim osobama i simboličkim likovima. O književnoj vrijednosti svoju riječ reći će kritičari, a mi smo sigurni da je ovdje riječ o vrijednom doprinosu one pred čijim oltarom najtoplije zvuči najljepša proščenjarska pjesma «Suncu prosi saka roža», a potreba za ovakvom knjigom postoji već duže vrijeme», rekla je urednica prof. Ivančica Tomorad.

«Knjiga Pet stoljeća čudotvornog kipa Majke Božje Bistričke iskazuje sve književne i jezične vrednote cjelovitoga i suvremenoga autorskoga kajkavskog prinosa», zaključio je recenzent mr. Denis Peričić.

«Zahvaljujem svima koji sudjelovali u pripremi ovog prvog izdanja knjige, autoru Željku Pavičiću, urednici prof. Ivančici Tomorad, likovnoj urednici Bernardi Cesar, recenzentima dr. Alojzu Jembrihu i mr. Denisu Peričiću, s. Mariji Petri, ak. kiparu Pavlu Hudeku, mons. Lovri Cindoriju, vlč. Zlatku Korenu, sponzorima i medijskim pokroviteljima», rekla je na kraju predstavljanja Ivanka Bičak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook