Prethodni članak
Sljedeći članak

Piju li maloljetnici samo u vrijeme "norijade"?

Piše: Zoran Žukina
U svakom zagorskom ugostiteljskom objektu jasno je istaknut natpis Zabranjeno točenje alkoholnih pi


U svakom zagorskom ugostiteljskom objektu jasno je istaknut natpis Zabranjeno točenje alkoholnih pića maloljetnim osobama , tako je propisano zakonom, a zakoni se kao što svi znamo moraju poštivati.

Međutim, realnost je sasvim drugačija, alkohol se toči maloljetnicima bez ograničenja i bez ikakvih posljedica za vlasnike ugostiteljskih objekata.

Koliko smo u pravu dokazuje nam podatak da su u prošloj godini gospodarski inspektori izvršili samo šest nadzora s djelatnicima Policijske uprave koji se odnose na točenje pića maloljetnim osobama na području Krapinsko-zagorske županije.

Tih samo šest nadzora provedeno je u večernjim satima i to samo u većim ugostiteljskim objektima.

Piju li maloljetnici samo u vrijeme norijadu?

Ne. Svakog dana u najvećim zagorskim školskim centrima Krapini, Zaboku i Bedekovčini zatičemo na desetke pijanih srednjoškolaca, a što je još strašnije, i osnovnoškolaca. Nema kafića u koji smo ušli ovih dana da nismo sreli učenike kako bezbrižno piju usred bijela dana ili već pijani teturaju ulicama. Sve to morali bi vidjeti i policija i gospodarski inspektori.

Međutim, ne poduzima ništa.

“Najstrašnije je kad Vam 14- godišnje dijete svakog dana pijano dolazi kući”- rekla nam je telefonom zabrinuta majka, koja je poduzela i konkretne poteze kako bi to spriječila, nazvala je državne institucije koje su dužne provoditi zakone za što su plaćeni i zaduženi.

Majka nakon što joj je sin nebrojeno puta došao kući pijan nazvala je prvo Županiju, čiji su je službenici uputili da slučaj prijavi policiji, što je revna majka i učinila.

I na što je naletjela?

Na bezobraznog policijskog službenika koji joj je hladno rekao kako to nije njihov problem već problem odgoja i kako pijanstvo nije u njihovoj nadležnosti sve dok nema remećenja javnog reda i mira.

I to je istina!?

Policija u prošloj godina nije podnijela nijednu (0) prijavu ugostiteljima koja se odnosi na točenje alkoholnih pića maloljetnim osobama, ali je zato je bilo mnoštvo prijava za prekoračenje radnog vremena, što isto nije u nadležnosti policije već iste gospodarske inspekcije koja je nadležna za točenje pića maloljetnicima.

Pitajmo se zašto policija tako revno prijavljuje prekoračenje radnog vrema, dok niti jednom nije prijavila točenje alkoholnih pića maloljetnim osobama, ako oboje nije u njihovoj direktnoj nadležnosti?

Rješenje je vrlo jednostavno- prijave inspekciji o prekoračenju radnog vremena podnosi najčeće temeljna policija, dok u ugostiteljske objekte zalaze inspektori u civilu. Svi su oni dužni reagirati i prijaviti svaku nezakonitost koju primjete, tako i točenje alkoholnih pića maloljetnicima.

Međutim, njih zanima samo droga jer tu se dobivaju bodovi, nagrade i pohvale, dok za prijavu nezakonitog točenje pića dobiju samo gomilu papirologije koju još k tome moraju slati Državnom inspektorijatu, a ne mogu nikog privesti jer se radi samo o prekršaju.

Zašto se onda truditi, vjerojatno se pitaju.

Licemjernost zakona?

Točenje alkoholnih pića maloljetnicima svrstano je prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnost u isti koš s prekršajima kao što je, primjerice, neizdavanje računa, točenje pića koje nije sukladno normativima ili nepropisno vođenje Knjige žalbe, a kazna za voditelja poslovanja je od 2.000 do 10 000 kuna.

A što se desi ako se ugostitelj ne drži propisanog radnog vremena?

Članak 49 potpuno je jasan- Gospodarski inspektor usmenim rješenjem koje će izreći na licu mjesta ugostitelju ili njegovu predstavniku, zabranit će pružanje ugostiteljskih usluga ugostitelja koji se ne pridržava propisanoga radnog vremena i odmah izvršiti pečaćenje uređaja, opreme i ostalih prostorija u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost, te u roku od pet dana donijeti pisano rješenje o zabrani rada, u trajanju od 30 dana od dana donesenoga usmenog rješenja .

Prema svemu sudeći, ugostiteljov najveći grijeh je ne pridržavanje zadanog radnog vremena, a životi i budućnost naše djece nije važna.

Prema zakonu lako možemo ocijeniti kazne, ako četrnasetogodišnjak nakon ispijene litre vodke dobije samo trovanje alkoholom i završi na ispumpavnju želuca, ugostitelj koji ga je uslužio kaznit će se kaznom od 5 000 kuna, a ako isti taj četrnaestogodišnjak umre, kazna je maksimalno 10 000 kuna i stvar je riješena.

Sutra je opet novi dan, otvara se kafić i čekaju se opet isti klinci koji su jučerašnju pijanku preživljeli, samo ni u kojem slučaju ne smije se prekoračiti radno vrijeme jer zatvorit će lokal.

Normalno?

Da, jer zakon tako propisuje.

Zastrašujuće Hrvatske statistike
Da se barem jednom u životu jače opilo 1995. godine izjavilo je 56 posto hrvatskih dječaka i 32 posto djevojčica, a četiri godine kasnije brojke su prilično porasle: 62 posto za dječake i 44 posto za djevojčice.

Dok se jedno opijanje još može smatrati relativno bezopasnim mladenačkim incidentom, više od tri već ukazuju na ozbiljnije probleme.

I ovakvo ponašanje u velikom je porastu: u roku od četiri godine sa 32 na 37 posto za dječake i 10 na 19 posto za djevojčice.

U Hrvatskoj je osobito upečatljiva promjena ponašanja djevojčica kod tzv. binge drinking (betoniranje), inače karakterističnim za zemlje sjeverne Europe.

Dok je učestalost takvog ponašanja za dječake u četiri godine porasla s 36 na 38 posto, kod djevojčica je u istom razdoblju porasla s 18 na 24 posto.

Vidljiv je, dakle, znatno veći porast crnih brojki za djevojčice u svim načinima konzumacije alkohola, što je zabrinjavajuće iz više razloga.

U porastu su slučajevi iskorištavanja, jer uslijed omamljenosti alkoholom više ne mogu donositi odgovorne odluke o pitanjima kao što je seks ili osobna sigurnost.

Od 'pozitivnih učinaka alkohola' maloljetnici na najviše mjesto stavljaju 'osjećaj ugode i druženja' (54 posto), zatim da će od alkohola imati osjećaj zadovoljstva, te da će im 'alkohol pomoći da zaborave probleme'.

Da je pod utjecajem alkohola bilo jednom ili više puta navedeno na neželjeni seks ili seksualni odnos bez zaštite izjavilo je 2 posto djevojaka i čak 8 posto mladića.

Ovakvo ponašanje odobrava 30 posto, a opijanje jednom tjedno ne odobrava nešto veći postotak djece, 64 posto dječaka i 77 posto djevojaka.

Zabrinjava to što uzimanje jednog do dva pića svakog dana samo 32 posto ispitanika smatra velikim rizikom, a 4-5 pića svaki dan velikim rizikom smatra 58 posto dječaka i 74 posto djevojaka.

Od negativnih učinaka za većinu djece na prvom je mjestu štetan utjecaj alkohola na zdravlje, čega se boji 76 posto dječaka i 83 posto djevojčica.

Na drugom mjestu kod dječaka je bojazan da će imati problema s policijom (68 posto), a kod djevojčica da će im biti zlo (72 posto).

36 posto dječaka i 46 posto djevojaka misli da sa 25 godina više neće piti, ali oko polovice ih o ovom pitanju uopće nema izgrađen stav.

Što se tiče dostupnosti pića, to za maloljetnike nije nikakav problem. Preko 80 posto ispitanika oba spola izjavilo je da im nabaviti alkohol ne predstavlja nikakav problem

Ni Europa ne zaostaje za Hrvatskom

Kako se ne bi stvorio dojam kako je maloljetničko opijanje samo problem Hrvatske ili Zagorja, posljednih godina to je trend i na zapadu, Europskoj Uniji kojoj toliko težimo.

Prema statistikama odrasli Europljani piju sve manje, dok europski tinejdžeri piju sve više i više i počinju s tom navikom u sve ranijoj dobi.

U južnoj Italiji, gdje je broj mladih potrošača alkohola u proteklom desetljeću porastao za 80 posto, opijanje je prema mnogima izravni krivac za tjedno krvoproliće na cestama petkom i subotom navečer.

Broj smrti povezanih s alkoholom utrostručio se u Velikoj Britaniji u posljednjih 20 godina, a čak 40 posto svih intervencija službi hitne pomoći u toj zemlji povezano je s konzumacijom alkohola.

Irska bilježi veliki porast kancerogenih oboljenja izazvanih alkoholom. U Danskoj je broj 15-godišnjaka koji piju bar jednom tjednom od 1988. skočio sa 20 na 39 posto za djevojčice i sa 37 na 50 posto za dječake.

U Francuskoj je 1990. godine s alkoholom imalo problema 45 posto dječaka i djevojčica u dobi od 12 do 18 godina, previše čak i za zemlju u kojoj je čaša vina poslije ručka stvar tradicije.

Danas taj broj iznosi 70 posto i više se ne radi samo o vinu - polovica ispitanika izjavila je da su prešli na žestoka pića. I to nije sve: 70 posto djevojčica i 80 posto dječaka svoje je prvo piće popilo u nježnoj dobi od 11 godina!

Na istoku stanje nije ništa bolje.

Potrošnja alkohola u zemljama bivšeg komunističkog bloka uvijek je bila visoka, ali u zadnje je vrijeme postala upravo bjesomučna.

U Mađarskoj je alkoholizam u ogromnom porastu od pada komunizma, postalo je normalno da djeca svoje prvo piće popiju ne sa 17 ili 18, već u dobi od 12-13 godina. 71 posto Poljaka u dobi od 11 do 15 godina bar je jednom bilo pijano.

Opijanje među mladima učetverostručilo se u Litvi, udvostručilo u Češkoj i za 25 posto poraslo u Slovačkoj.

Prema jednoj studiji, otprilike četvrtina svih smrti zapadnoeuropskih muškaraca u dobi između 15 i 29 godina može se izravno pripisati alkoholu.


U Hrvatskoj ima oko 300.000 alkoholičara i oko jedan milijun osoba koje pate zbog neumjerenog pijenja, što znači da svaka četvrta osoba pati od posljedica alkoholizma.

Prema svemu sudeći u zagorskim lokalima i na ulicama i dalje ćemo svakodnevno viđati pijanu djecu dok god je nadležnim organima važnije prekoračenje radnog vremena od pijanog djeteta, čije pijanstvo vrlo lako može završiti i smrću.


Razvoj ovisnosti :

Svakim pijenjem alkohola povećavaju se mogućnosti pojave ovisnosti o njemu.

- 25-godišnjak može postati ovisnik nakon 12-15 godina pijenja alkohola

- 20-godišnjak može postati ovisnik nakon pet godina pijenja alkohola

- 15-godišnjak može postati ovisnik nakon šest mjeseci pijenja alkohola

Pod jakim stresom može se i ranije postati ovisnik o alkoholu. Mogućnost ovisnosti povećava se ovisno o količini i učestalosti pijenja


Stadiji pijanstva
Akutno pijanstvo ili opitost posljedica je jednokratnog uzimanja veće količine alkohola.

Količina ispijenog pića koja dovodi do akutnog pijanog stanja individualna je i uz koncentraciju alkohola ovisi i o nekim drugim čimbenicima - pije li se prije ili poslije jela, polako ili naglo, pije li se u trenucima stresa, depresije ili u trenucima stresa i depresije ili u razmjerno normalnom psihičkom stanju, u iscrpljenom ili odmornom stanju.

Lagana obuzetost alkoholom - koncentracija do 0,5 promila alkohola u krvi, a simptomi su: osjećaj bistrine uma, smanjena reakcija na podražaje i smanjena oštrina vida.

Pripito stanje - koncentracija alkohola 0,5 - 1,5 promila, očituje se u slobodnom vladanju, spolnoj neopreznosti, a odluke donesene u takvom stanju su smjelije.

Pijano stanje - koncentracija alkohola 1,5 - 2,5 promila, očituje se u pospanosti, niskom krvnom tlaku, ubrzanom pulsu, otežanom govoru, vidu, koncentraciji i ravnoteži, nekontroliranom veselju i ponašanju.

Teško pijano stanje - koncentracija alkohola 2,5 - 3,5 promila, očituje se nekoordiniranošću, jačom nasrtljivošću, pospanošću, teškim disanjem, padom tlaka zbog suženja krvnih žila, povraćanjem, puštanjem mokraće i stolice.

Duboko nesvjesno stanje - koncentracija alkohola 3,5 - 5,0 promila. Pijana osoba može biti u nesvijesti prije nego što količina alkohola dosegne smrtonosnu dozu. Ovo nesvjesno stanje može završiti smrću.

Kako mladi piju

Problem nije samo opijanje vec tzv. binge drinking ili 'betoniranje', odnosno ispijanje 5 ili više pića za redom kojem je jedina svrha napiti se što jače i u što kracem vremenu.

Popiti preko deset pića za mnoge današnje tinejdžere je norma za izlazak vikendom.

A socijalno štetne posljedice ovakvog trenda vožnje su u pijanom stanju, delinkvencija, samoubojstva, tučnjave, maloljetničke trudnoće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook