Prethodni članak
Sljedeći članak

Pismo javnosti stanovnika naselja Kamenjak

Mi žitelji Naselja stubički Kamenjak, Donja Stubica, Stubičke Toplice ne želimo da se izgradi Osnovna postaja pokretnih


Mi žitelji Naselja stubički Kamenjak, Donja Stubica, Stubičke Toplice ne želimo da se izgradi Osnovna postaja pokretnih komunikacija tipa H T-Mobile Hrvatska d.o.o. na lokaciji Kamenjak, Grad Donja Stubica , koju čine 39 metarska antena, betonska kućica i žičana ograda.


Osnovna postaja bila bi izgrađena u neposrednoj blizini rezervoara pitke vode i uz cjevovod pitke vode!

Napisali smo i kao građani i kao Zbor građana i kao Udruga za poboljšanje života na Kamenjaku prigovore u kojima smo argumentirali pravno upitnu proceduru, vremenski istek pojedinih suglasnosti time i neregularnost produžetka lokacijske dozvole, ekološko zagađivanje, kulturološko devastiranje arheološkog lokaliteta i konačno zatražili da se provjeri koliko neionizirajuće zračenje predstavlja ugrozu po zdravlje stanovnika Kamenjaka budući da je lokalitet izgradnje tik uz cjevovod i rezervoar pitke vode.

Viši upravni referent Ureda državne uprave u Krapinsko zagorskoj županiji, Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo, ispostave Donje Stubice po ovlaštenju predstojnika, Danice Tupek, konstatira da nam se ne priznaje svojstvo stranke u postupku te nemamo pravo uvida u glavni projekt i izjašnjavati se o istom! (fett – citat) To znači da ako ta nakaza od građevine zrači pitku vodu žitelji nemaju pravo glasa u prilog zaštiti svoga zdravlja, i drugi primjer – žitelji ne smiju tražiti da se sondira teren da ne bi došlo do devastacije arheološkog nalazišta...

Može li izvjesna Danica Tupek ignorirati pravo na zdravlje i pravo na kulturološko nasljeđe kao što je to u prošlosti činio bilo koji totalitarni režim? Kome trebaju birokrati i etički upitne osobe?

Glatko je odbacila gospođa Danica Tupek netočnim navodima i polupismenim birokratskim rječnikom bilo kakvu raspravu svojevoljnim zaključkom da žitelji Kamenjaka koji su prigovorili nisu dokazali da su stranke u postupku te nemaju pravo uvida u glavni projekt i izjašnjavati se o istom. Prvi dan kada je oglašeno da se može dobiti uvid u glavni projekt prihvaćeni smo uredno se legitimirajući kao stranke i dobili pravo na uvid, naravno, poslije oholog i birokratskog mudrovanja zatečenog osoblja, gospodina Stjepana Čajke.

Kako objasniti birokratsku zapreku, koja osporava elementarno pravo na očitovanje neposrednih žitelja Kamenjaka, gospođe Tupek koja ne želi shvatiti da je ustavno pravo zaštita od životne ugroze - nego birokratskim ponašanjem uzurpacijom vlasti, uzimanjem prava na proizvoljno tumačenje Zakona o graditeljstvu, uzima sva prava na odluke ma koliko one bile protiv humanih načela očuvanja prirode i društva!

Činjenica da je riječ o upitnoj ispravnosti postupka izdavanja građevne dozvole za izgradnju monstruozne tvorevine gospođi Tupek ni ne pada na pamet. Zašto da se provjeri koliki je utjecaj neionizirajućeg zračenja na pitku vodu koja čak prolazi ispod mjesta predviđene izgradnje antene.

Godpođu Tupek ne zanima ni činjenica da je Kamenjak 2004. arheološka zona i za izdavanje bilo kakve graditeljske dozvole prethodno se mora sondirati teren i dobiti od Ministarstva kulture suglasnost! (Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu izradio je u svibnju 1994. godine „Prostorni plan (GUP) naselja Donja Stubica – STUDIJA ZAŠTITE KULTURNE BAŠTINE (Konzervatorsko-urbanistička dokumentacija), voditelj projekta Ksenija Petrić, dipl.ing.arh. u kojem jasno piše pod alinejom 4.4. da se brijeg Kamenjak svrstava u Arheološke lokalitete uz uputu da bi se zaštitio lokalitet potrebno je izvršiti sondažno istraživanje... i slijedi: Zavisno o rezultatima, treba ograničiti i organizirati daljnju gradnju objekata odnosno kontrolirati bilo kakvo zadiranje u arheološki sloj. (kurziv citat).

Na mjestu izgradnje „Postaje i antene“ nije izvršeno nikakvo sondiranje terena niti je zatražena suglasnost Ministarstva kulture i njihovih mjerodavnih službi.

Dalje, gospođu Tupek ne zanima da valjanost posebnih uvjeta za izdavanje građevne dozvole Zagorskog vodovoda od 30.07.2002., Hrvatske elektroprivrede od 14.06.2002. i drugih istekla, a netko je produžio bez problema lokacijsku dozvolu...

Odgovor na naše pismene prigovore tzv. „Zaključak“ (pismeni dokument) gospođe Tupek osporava nam pravo da dajemo prigovore i time odbacuje i ignorira bilo kakve argumente o pravnoj neutemeljenosti, procesu izdavanja građevne dozvole i upitnosti suglasnosti kojima je istekao rok, devastaciji prostora i ostalim primjedbama! Tako gospođa Tupek sebi uzima pravo da odlučuje o sudbini žitelja Kamenjaka, prirode na Kamenjaku i kulturološkom arheološkom nasljeđu! Napokon odlučuje zaobilazeći i Stubičke Toplice iako se Kamenjak proteže i tim dijelom!

Zašto se zatvaraju oči pred upitima žitelja Kamenjaka, pred činjenicama o pravnoj ništavnosti postupka izdavanja građevne dozvole, zašto se želi zaobići argumentirane primjedbe žitelja Kamenjaka? Zašto se želi izdati građevinska dozvola bez argumentacije i mimo Zakona o graditeljstvu?

Najvjerojatnije odgovor je u činjenici da je riječ o izgradnji postaje moćnog T-Mobila!

Mi na Kamenjaku odbacujemo ohole birokrate koji drže da su gospodari naših života, da im je slobodno devastirati prirodu, da se imaju pravo ponašati kao nedodirljivi u labirintu kafkijanskih ureda!

Pismo upućujemo svima s molbom da nam date podršku da se ne izgradi civilizacijska nakaza koja je upitna u svakom pogledu; tražimo samo da nam se prizna pravo na život i prirodu!


Vašu podršku šaljite pismeno na slijedeću adresu:

Udruga za poboljšanje života na Kamenjaku, 49240 Donja Stubica P.P. 47,

Eko naselje Kamenjak, Donja Stubica

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook