Prethodni članak
Sljedeći članak

PLAN ZA POPUŠTANJE MJERA: Kafići bi otvorili terase, frizeri bi nosili maske…

Jutarnji list piše kako su hrvatski ministri premijeru Plenkoviću napravili popis za svoje resore


foto: ilustracija

Jutarnji list piše kako su hrvatski ministri premijeru Plenkoviću napravili popis za svoje resore. Idući tjedan, dakle, Vlada će raspravljati o predloženim mjerama za otključavanje hrvatskoga gospodarstva nakon što su već gotovo mjesec dana na snazi restriktivne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

S obzirom na važnost turizma za hrvatsku ekonomiju, za početak se, zbog domaćih gostiju, predlaže otvaranje međugradskog prometa, a potom i granica prema našim autodestinacijama s kojih bi ove godine, u slučaju dobre epidemiološke slike, mogli imati nešto posjetitelja. Od smještajnih objekata prvo bi se otvaralo kampove, kuće za odmor i privatne iznajmljivače. Zaživjeti bi trebao i segment nautike, odnosno chartera, piše Jutarnji list.

Otvarali bi se oni kafići i restorani koji imaju terasu i koji na njoj mogu osigurati dovoljnu distancu između gostiju i stolova.

Što se tiče škola, to ovisi o procjenama Nacionalnog stožera i epidemiologa, no razmatra se da se završni i diplomski ispiti ipak polažu u školama i fakultetima, prenosi Jutarnji list.

Predložit će se postepeno otvaranje neprehrambenih trgovina, različitih obrta, poput frizerskih, kozmetičarskih, pedikerskih i salona za masažu, uz stroge mjere distanciranja, ograničavanje broja mušterija i uz nošenje maski, različitih servisa, trgovina s tehnikom, urara, postolara i ostalih, zatim knjižara, znanstvenih instituta, laboratorija… U to ne ulaze fitness centri i teretane, koji su još ‘na čekanju’, prenosi Jutarnji list.

Što se tiče škola, to ovisi o procjenama Nacionalnog stožera i epidemiologa, no razmatra se da se završni i diplomski ispiti ipak polažu u školama i fakultetima.

U sektoru prometa predložit će se otvaranje katamaranske teretne linije Zadar – Ancona, postupno uvođenje javnog prijevoza u gradovima po nedjeljnom voznom redu, a po istom režimu bi se postepeno otvarala i prigradska željeznica oko Zagreba. Vjerojatno će se kamionski promet odvijati bez policijske pratnje po utvrđenim koridorima i zaustavljanjima na određenim stajalištima. Razmišlja se i o smanjenju iznosa cestarina za hrvatske građane za 10 do 20 posto, otvaranju zračnih linija unutar Hrvatske te putovanja na otoke, prenosi Jutarnji list.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook