Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković: ''Nema tu više dilema, nedvojbeno je utvrđeno da je letjelica bila prilagođena da na sebi nosi i oružje''

Održan sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima oporbenih stranaka


Održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima oporbenih stranaka. Na sastanak su se odazvali predstavnici svih oporbenih stranaka - i s lijeve i desne strane političkog spektra, piše HRT.

Važno je da se aktivnosti poduzimaju tako da gradimo što veći politički konsenzus. Današnji sastanak bio je usmjeren prvo na opću ocjenu situacije, posljedice za sigurnosnu arhitekturu Europe, za ekonomsku energetsku, financijsku, poljoprivrednu politiku, sve ono čemu smo posvećeni na nacionalnoj i europskoj razini. Posebna točka bila je situacija u vezi s padom bespilotne letjelice - izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka.

Prenijeli smo, kaže, oporbenim čelnicima provjerenu i pouzdanu informaciju - letjelica je bila naoružana, došlo je do eksplozije, bilo je riječ najvjerojatnije o aviobombi, detalje ćemo objaviti kada cijeli proces bude završen.

Važno je da to znamo, nema tu više dilema, pronađen je upaljač, pronađeni su geleri, nedvojbeno je utvrđeno da letjelica koja je inače namijenjena za izviđanje, ovdje je bila prilagođena da na sebi nosi i oružje - rekao je, prenosi HRT.

Drugo, sustavi za motrenje i navođenje, rekao je Plenković, prate zračni prostor vrlo detaljno. Letjelica je bila vidljiva na mađarskim, rumunjskim i mađarskim radarima, ali kako je bila slaba refleksija i slabo prepoznavanje, oni koji se time bave, nisu doživjeli tu letjelicu kao nešto od čega prijeti opasnost.

- Temeljem forenzike koja će se obaviti i na tzv. crnoj kutiji, utvrdit ćemo sve podatke i nastojat ćemo dobiti od svih zemalja informaciju koja bi nam pomogla upotpuniti sliku što se je i zašto dogodilo - rekao je.

Zato su važni i aktivnosti koji se provode ovih dana s našim saveznicima u pogledu kontrole zračnog prostora. Preleti francuskih i američkih zrakoplova su važna poruka sigurnosti, smatra premijer i naglašava kako je u tijeku NATO-va operacija koja se zove Noble shield (plemeniti štit) u kojoj zrakoplovi kontinuirano paleću s nosača aviona i kontroliraju nebo Bugarske, Ruminjske, BiH, preletjeli su nad Hrvatskom... Ta šira operacija pokazuje koliko je situacija ozbiljna, kaže Plenković.

Jučer o tome nisu otkriveni nikakvi novi podaci - zna se da je dron stigao iz Ukrajine, da ga radari nisu prepoznali kao nešto zbog čega bi trebalo oglasiti uzbunu te da su u njemu pronađeni dijelovi zrakoplovne bombe, piše HRT.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook