Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković Zagorcima: 'Izuzetno cijenimo sve što ste učinili za Hrvatsku i HDZ'


Hrvatska demokratska zajednica Krapinsko-zagorske županije  u utorak je navečer u dvorani Općine Hum na Sutli proslavila svoju 33. obljetnicu osnutka, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.

Predsjednik Zajednica utemeljitelja HDZ – a KZŽ Stjepan Sokolić ovom je prilikom istaknuo da je 11.2.1990. godine povijesni datum, kada su krenula osnivanja HDZ - a po svim bivšim općinama u Hrvatskom zagorju. - Kao osnivači preuzeli smo obvezu osnovati organizacije na području bivših općina, bilo ih je 6, koje su se sastojale od mjesnih zajednica u kojima smo osnivali temeljne ogranke. Na području Hrvatskog zagorja u to vrijeme bilo 3.074 članova/osnivača i to je članstvo bilo temelj za pripremu stranke za izbore na kojima smo odnijeli uvjerljivu pobjedu. Zahvaljujem svima koji su u to vrijeme bili spremni staviti svoje ime na listu kada nas se prozivalo da smo "stranka opasnih namjera". Bili smo prvi koji smo stvorili i vodili ovu državu, kako u ratu tako i u miru - rekao je Sokolić. 

 

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Hum na Sutli, Mario Antonić, poželio je svima dobrodošlicu u Hum na Sutli. - Nakon preduge pandemijom uzrokovane pauze, drago mi je da ovo obilježavanje upravo ovdje, u perjanici industrijske proizvodnje, produktivnosti, globalne konkurentnosti izvoza. Smatram da je upravo to pravi put i način kojim se može u današnjem svijetu opstati, ali i biti uspješan. Naša je stranka od samih početaka, kao državotvorna stranka naviknuta na teška i turbulentna vremena, još od prije samog osnivanja, a pogotovo u devedesetim godinama. Ovdje u Humu na Sutli, HDZ je osnovan baš u ovom selu Druškovec, u prostorijama DVD – a. U prvim godinama djelovanja stranke znalo se na tim stranačkim događanjima okupiti oko 500 ljudi. I sada ste u velikom broju ovdje, to je znak naše snage i vrijednosti. U povijesti djelovanja humskog HDZ – a obnašali smo dužnost načelnika, u nekoliko mandata i predsjedali Općinskim vijećem kao što je slučaj i sada – rekao je Antonić.

Dodao je da je Općini Hum na Sutli, da bi mogla podržavati i pratiti vrhunske humske tvrtke i obrtnike koji generiraju više od 3000 radnih mjesta te sudjeluju s više od trećine ostvarene dobiti na nivou KZŽ, potrebna podrška Vlade RH. - Vrhunsko gospodarstvo zahtijeva vrhunsku prometnu i komunikacijsku infrastrukturu, izgradnju multimedijske dvorane za društvene sadržaje, rješavanje stambenog pitanja za mlade obitelji, sufinanciranje troškova za djecu školske i predškolske dobi, olakšavanje života umirovljenicima. Čvrsto vjerujem da današnji HDZ sa svoje 33 godine ima snagu i moć, mudrost i znanje, viziju i ciljeve i ljude koji jesu i bit će kadri u svakodnevni život Hrvata implementirati sve prednosti pridruživanja euroatlantskim integracijama, ali i suočiti se sa svim izazovima koji su pred nama – rekao je Antonić.

 

Predsjednik Županijske organizacije HDZ – a i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović poželio je dobrodošlicu u Hrvatsko zagorje. – Zajedno kažimo hvala onima koji su imali hrabrosti krenuti u osnivanje naše stranke, u vremenima kada nije bilo lako, kada je bilo opasno. Hvala dr. Tuđmanu koji je s jasnom vizijom suvremene hrvatske države u teškom okolnostima vratio ponos hrvatskom narodu i organizirao ga u borbi za obnovu hrvatske državnosti. Hvala braniteljima, koji su se borili za samostalnost i neovisnost Lijepe naše – rekao je Gregurović. Zahvalio je i na podršci u tome da bude na čelu županijske organizacije. – Stari iskusni ljudi kažu da nije moguće postati majstor, ak' prije toga nisi bil šegrt. Mislim da sam itekako i u praksi prošao svoje naukovanje i da su mi stečena iskustva uporište da kažem da se promjene mogu dogoditi i u našoj županiji, ali mislim da nam svima treba više zajedništva – dodao je. Istaknuo je i kako mu je cilj promovirati političku raspravu i dijalog te tako ostvarivati programske smjernice stranke. Naglasio je i kako niti jedan ozbiljan projekt u našoj županiji nije pokrenut bez podrške Vlade RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem, kroz nacionalna sredstva i sredstva fondova i programe koje je Vlada pripremila. – Osim svakodnevne samopromocije i već teško gledljive demagogije, bez podrške Vlade Andreja Plenkovića ne bi se imali čime pohvaliti i jedino što bi mogli pričati su bajke. Mjere kojima ova Vlada pomaže utječu na gospodarstvo, a time i na životni standard i nije mi jasno kako pozitivna kretanja županijska vlast prikazuje isključivo kao svoj vlastiti uspjeh. Naravno da su tu i naši vrijedni obrtnici, gospodarstvenici, poduzetnici koji stvaraju, a mjere koje Vlada provodi pomoć su da se razvijaju, stvaraju i rade – rekao je Gregurović. Zaključio je kako ova stranka u ovom kraju ima potencijal te je pozvao na podršku stranačkom vodstvu, posebno u vremenu kada su pred strankom izborni izazovi.

 

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog odbora za gospodarstvo Žarko Tušek prisjetio se krize uzrokovane COVID – om. – Toj je krizi prethodilo je nekoliko uspješnih godina Vlade Andreja Plenkovića i HDZ – a, godina u kojima smo stabilizirali naše javne financije, imali kontinuirani rast bruto društvenog proizvoda, svake godine povećavali naše prosječne plaće, sređivali javne financije, rasterećivali porezni sustav RH. U tim dobrim godinama smo pokazali svoju snagu odgovornog vođenja RH, stvorili smo uvjete kako bi u onom teškom trenutku mogli intervenirati. Intervencija koja je slijedila bila je bez presedana, tom državnom intervencijom Vlada je spasila 800.000 radnih mjesta u realnom sektoru, sačuvala likvidnost 130.000 gospodarstvenika diljem Hrvatske – rekao je Tušek. Uslijedila je agresija Rusije na Ukrajinu koja je ponovno izazvala krizu gospodarskih razmjera bez presedana, uništila ekonomske tokove, poslovne odnose, stvorile energetske probleme i cijelo gospodarstvo stavila u okvire recesijske aktivnosti, rekao je Tušek. - Ali i tu pokazujemo svoju snagu. Ova Vlada s dva ogromna paketa intervencija sačuvala  je vitalnost našeg gospodarstva, njegov izvozni potencijal, sigurnost naših građana u energetskom i svakom drugom smislu – rekao je Tušek.  - Nizom potpora prema malim ljudima i ranjivim skupinama svih razina pokazali smo kako se vodi odgovorna politika i država.  Svi ključni doprinosi u stvaranju moderne hrvatske države. Molim vas da s današnjim danom počnemo žestoko promovirati naše politike, sami sebe i krenuti u utakmice koje su pred nama – rekao je Tušek.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved pozdravio je utemeljitelje hrvatske države i branitelje koji su utemeljili HDZ koji je u 33 godine bio stup svih procesa osamostaljenja, izgradnje institucija, obrane uslijed velikosrpske agresije i postizanja svih strateških ciljeva koje je zacrtao dr. Franjo Tuđman. – HDZ se nalazi upravo tamo gdje ga je usidrio on. HDZ je imao i danas ima najbolji i najjasniji program za naš narod, ali i svoje članove, koji su vjerni, odani HDZ – u, ali i svojoj voljenoj Hrvatskoj i to je nešto što nema niti jedna druga politička stranka u Hrvatskoj – rekao je Medved te posebnu zahvalu odao braniteljima i dragovoljcima iz zagorja, na doprinosu koji su dali svom postrojbama u ratu. – Na sljedećim izborima HDZ mora promijeniti političku sliku u Krapinsko – zagorskoj županiji i pozivam vas sve da date svoj doprinos – zaključio je.

 

Predsjednik HDZ – a, premijer Andrej Plenković uputio je čestitke na prve 33 godine rada HDZ – a u Krapinsko – zagorskoj županiji. - Izuzetno cijenimo sve što ste učinili i za Hrvatsku i HDZ u ova tri desetljeća – rekao je Plenković te pohvalio izvanredno ozračje, puno optimizma, snage i pouzdanja u sve ono što HDZ i Vlada čini za Hrvatsku u proteklih 7 godina.

-Upravo sada kada smo na sceni kao međunarodno priznata država već više od 31 godinu, kada smo 1.1.2023. zaokružili u potpunosti naše međunarodno pozicioniranje, treba jasno kazati koja je to politička snaga i stranka koja je dala najveći doprinos tim ciljevima hrvatske države. Nema dileme, to je HDZ – rekao je Plenković.

- Snaga i vizija predsjednika Tuđmana u presudnim trenucima za hrvatski narod i za stvaranje Hrvatske bila je jedinstvena. Teške i zamršene okolnosti, vrlo nepovoljan međunarodni položaj, ratna agresija, nenaoružana Hrvatska, zarobljena i to sankcijskim režimom, unatoč svemu stvara svoju slobodu, demokraciju, državu, bude međunarodno priznata, oslobodi teritorije, konsolidira institucije, mirno reintegrira hrvatsko Podunavlje i krene u put europeizacije i transatlantske suradnje. Baš u svim tim procesima, uključivši i članstvo u NATO- u i pregovore o članstvu u EU i pregovore o članstvu u Schengenskom prostoru i europodručju, sve to je predvodila HDZ, odnosno različite garniture lidera, članica i članova Vlade, saborskih zastupnica i zastupnika. I stoga mi imamo najveću identifikaciju s  postignućima u protekla 3 desetljeća – naglasio je predsjednik HDZ – a, dodajući da to stranku treba učiniti ponosnom i bitno drugačijom od političke konkurencije.

– A ona se sastoji od dvije vrste stranaka, naše vječne oporbe, to je SDP, i ove nove male stranke koje su nastale u zadnjih desetak godina gdje ni njihovi lideri i zastupnici nemaju nikakav doticaj identifikacije s onime što je HDZ učinio za Hrvatsku zadnjih 3 desetljeća, pa čak ni ove zadnje velike procese poput Schengena i eura. Za većinu njih to je tek sjajna vijest. Kada netko tako percipira ključne političke procese, onda se vidi  da njima nije dao nikakav doprinos, da ih do kraja ne razumije, da se s njima ne identificira i minorizira njihov značaj i to nije dobro – smatra Plenković.

Istaknuo je da je HDZ ovdje da ukaže hrvatskom narodu na sve što je zaista bitno u odnosu na ono što se nastoji plasirati kao važna perceptivna slika Hrvatske. - Bitno je da smo praktički ostvarili sve ono što smo obećali u našim izbornim programima, da smo se nosili sa svim izazovima brojnih događaja koji su bili vanjskog karaktera i na koje nismo mogli utjecati, a definirali su okvir našeg ponašanja i kao Vlade i kao građana – rekao je premijer.

Spomenuo je i politiku državnog  intervencionizma zbog vanjskih velikih kriza s nedefiniranim rokom trajanja. -Tada nastupa akter koji ima snagu da stane uz građane i gospodarstvo, a to je država, ne bilo kakva nego koja zahvaljujući dugogodišnjim politikama onih koji su imali najveću odgovornost, a to je HDZ, tu državu pozicionirali u obitelj najrazvijenijih zemalja, to je obitelj europodručja gdje iza naših leđa stoji europska banka i njezina financijska snaga, to je Schengenski prostor unutarnje potpune slobode kretanja i snažnih vanjskih granica, koji nas bitno dijeli od drugih koji nisu u tom klubu. Ova kriza s kojom smo suočeni je prebrođena na način da smo sačuvali društvenu koheziju, a to je najvažnija i jedina zadaća, politička abeceda vlade i onog tko upravlja, a to znači da nam ne dođe u pitanje egzistencija hrvatskih obitelji, u ugrozu radna mjesta, da nam ne prijete stečajevi, jer je pomoć bila brza, sveobuhvatna i snažna – zaključio je Plenković.

-U godini najvećih kriza četvrti smo po gospodarskom rastu u Europskoj uniji, lanjska turistička sezona po dolascima i noćenjima te prihodima od turizma bila je bolja nego 2019., a kada je riječ o strateškim odabirima nismo pogriješili ni u jednom. Za 15, 16 mjeseci krenut ćemo u četiri izborna ciklusa i bit ćemo u permanentnoj kampanji godinu dana. Cilj ove oporbe, koja je ideološki heterogena, a udružena samo u jednome, u želji da bude bolja od nas, oni će predstaviti dva okvira. Jedan je bacati teren na HDZ zbog korupcije, lopovluka, što im je i postao izričaj, a drugi je da će nam spočitavati suradnju s manjinskim strankama. Niti jednog rješenja za Hrvatsku, ozbiljnog prijedloga neće imati – zaključio je Plenković, dodavši kako HDZ vodi cjelovitu politiku, koja točno zna što radi i zemlju koja je uvažena i cijenjena unutar Europske unije.

.

.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook