Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković: "Znamo da je u Kongu zabranjeno posvajanje djece od 2017. godine"


Hrvatska je upoznata s informacijom da se djeca iz DR Konga ne mogu legalno posvajati od 2017., ali je pitanje jesu li se bez obzira na to u Kongu donosile neke administrativne i sudske odluke o procesu posvajanja, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković na marginama konferencije o sigurnosti u Muenchenu, pišu 24 sata.

Direktor za zaštitu djece pri kongoanskom ministarstvu za ravnopravnost spolova, obitelj i djecu Gauthiera Luyele izjavio je francuskoj agenciji AFP da strancima od 2017. zakonom nije dopušteno da posvajaju djecu.

- To je informacija koja postoji zadnjih nekoliko tjedana postoji- kazao je Plenković hrvatskim novinarima u Muenchenu.

- Mi smo toga svjesni- kazao je Plenković, ali je drugo pitanje "jesu li se neovisno o tome donosile neke odluke na razini administracije i sudova u Kongu" koje su omogućile odvijanje procesa posvajanja.

Osmero Hrvata uhićeno je u prosincu kada su pokušavali napustiti Zambiju s četvero djece iz DR Konga. U međuvremenu su optuženi za trgovinu ljudima.

Plenković je ponovio da je sada vrlo važno da se hrvatskim državljanima koji se nalaze u Zambiji pruži sva konzularna i diplomatska zaštita i pravna pomoć, pišu 24 sata.

- To je ono što mi radimo i u komunikaciji s odvjetnicima koji su tamo angažirani i prema zambjskim vlastima.

U drugoj fazi će se ispitati kako dolazi uopće do sustava posvojenja djece iz Konga.

- Mi smo naravno kazali da je jako važno da nadležna tijela, a to su sudovi i odgovarajući resori, naprave kontrole cijele te dokumentacije koja je došla u tim različitim procesima. To su stvari koje su se odvijale između ostalog i pred hrvatskim sudovima pa će oni vjerujem pogledati o kakvim je dokumentima riječ- rekao je Plenković..

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook