Prethodni članak
Sljedeći članak

Po novom voznom redu vozi 807 vlakova

Na konferenciji za novinare u Zagrebu, predstavnici Hrvatskih željeznica predočili su podrobnosti novog voznog reda koji


Na konferenciji za novinare u Zagrebu, predstavnici Hrvatskih željeznica predočili su podrobnosti novog voznog reda koji je stupio na snagu u ponoć s prošle subote na nedjelju. Vozit će ukupno 807 vlakova, što je tri vlaka više nego prije.

Međunarodni željeznički prijevoz čini ukupno 45 vlakova, a nove linije su: Zagreb - Budimpešta, Solun - Ljubljana - Solun i Venecija - Zagreb - Budimpešta. U unutarnjem prijevozu prometovat će ukupno 6 INC-vlakova, 10 IC-vlakova i 23 brza vlaka. U lokalnom prijevozu vozit će 534 lokalna vlaka koji su prvenstveno namijenjeni svakodnevnim putnicima, učenicima, studentima i radnicima.

U Gradsko-prigradskom prijevozu Zagreb prometovat će 228 vlakova s ukupno 102.198 raspoloživih sjedećih i stajaćih mjesta. Vlakovi iz lokalnog putničkog prijevoza iz smjera Zaboka, Karlovca, Novske i Koprivnice i obrnuto predviđeni su za prijevoz i rasterećenje prigradskog, ali i gradskog prijevoza (113 ostalih vlakova), što znači još dodatnih 39.316 mjesta.

Tako u zagrebačkom gradsko-prigradskom prijevozu HŽ (zajedno s lokalnim vlakovima) nudi 341 vlak s oko 141.514 mjesta na dan. HŽ u suradnji s turističkim zajednicama diljem Hrvatske uvodi u promet niz posebnih i izletničkih vlakova, kao što su božićni vlak «Tin-express» koji ove godine obilježava 10. obljetnicu, kao i vlakove «Vrbovečki božićni cug» i «Štefanje-express» do Stubičkih Toplica.

Po novom voznom redu prometuje ukupno 215 teretnih vlakova u međunarodnom i 466 u unutarnjem prijevozu, što je za 5,4 % više nego u prošlom voznom redu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook