Prethodni članak
Sljedeći članak

Počela borba za čelno mjesto u zagorskom HDZ-u

Za krapinsku Gajevu ulicu (sjedište zagorskog HDZ – a) ne manjka kandidata. Iako su do izborne županijske skupštine još dva mjeseca, lobiranja su naveliko počela : u predkampanji su, neslužbeno doznajemo, krapinski gradonačelnik Josip Horvat, predsjednik zagorske Mladeži HDZ - a Žarko Tušek , nogometni dužnosnik Stjepan Merkaš – Krojf, bivši saborski zastupnik i zabočki poduzetnik Vladimir Pleško te načelnik Konjščine Mirko Krznar.


Pomalo u sjeni turbulentnih zbivanja u stranci na nacionalnome nivou, zagorski HDZ – ovci krenuli su u provođenje unutarstranačkih izbora. Naime, izbori u toj, odnedavna oporbenoj stranci službeno su počeli 11. veljače. Najprije će se birati vodstva temeljnih ogranaka, a potom čelništva, općinskih, gradskih i županijskih organizacija.

Cijeli izborni proces mora završiti do 5. svibnja kad će biti poznato i oko 2200 izaslanika za opći sabor HDZ – a. Da će na saboru biti itekako vruće, pokazuju recentna događanja kad kandidati za predsjednika HDZ – a u medijima odmah reagiraju „na prvu loptu“ i komentiraju sve što se događa u njihovoj stranci, ali i u širem političkome okruženju ne štedeći pri tom jedni druge.

Bez zastupnika u Saboru

No, vratimo se mi Zagorju u kojemu također ne vlada stranačka idila, kako bi netko mogao pomisliti. Viđeniji HDZ - ovci o problemima, istini za volju, javno ne pričaju, ali daleko je od političke bonace. Svima je jasno da su se zadnja zbivanja u stranci odrazila i na krapinsko – zagorsku organizaciju, koja je nakon dugog vremena ostala bez svojeg predstavnika u Hrvatskome saboru. Podsjetimo, boje zagorskog HDZ – a u najvišem političkom domu u šest saziva branili su Kazimir Sviben, Želimir Hitrec, Marcel Majsec, Ivan Jarnjak, Dragutin Bračun, Vladimir Pleško i Milivoj Škvorc. 

Nije utjeha gorljivim članovima HDZ - a, ali ni Varaždinci nemaju nikog u saborskim klupama u ovome sazivu. Prema izbornome rezultatu 4. prosinca, koji je nešto manje od 20 posto i daleko bolji od onoga na varaždinskome, a pogotovo na međimurskom području, mnogi zagorski HDZ – ovci s pravom su nezadovoljni što ih nitko „domaći“ ne zastupa na Markovu trgu. Radi mira u stranci pred izbore, vodstvo zagorskog HDZ – a, i  njihove međimurski i varaždinski kolege, jedini su (iako nevoljko) u državi pristali da čelna mjesta u svojoj izbornoj jedinici zauzmu kandidati koji ne žive na tom području. To je i glavna zamjerka aktualnoj predsjednici Jadranki Kosor, govori mi u povjerenju jedan visokopozicioniran član zagorskog HDZ – a, i teško da će je Zagorci sada podržati.

Druga je ta što se Kosor olako odrekla kod zagorskih HDZ – ovca omiljenog Ivana Jarnjaka pod izlikom da ga DORH sumnjiči za ozbiljne zloporabe, koje su odmah nakon izbora pale u vodu. Mada su pred njima ozbiljna vremena, neki se članovi šale da bi se moglo dogoditi da Zagorje ponovno ( prvi predsjednik Franjo Tuđman) dobi i predsjednika stranke jer su i Tomislav Karamarko i Domagoj Ivan Milošević, koje je u Sabor izabralo ovdašnje članstvo, vrlo ozbiljni pretendenti da zasjednu u višekatnicu na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Prema najnovijim kuloarskim pričama, spomenuti saborski zastupnici ponovno su tandem što je onima koji malo bolje prate politiku znak da se sada radi o ozbiljnoj političkoj snazi unutar HDZ – a koja će se suprotstaviti Jadranki Kosor i njezinim stranačkim apologetima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook