Prethodni članak
Sljedeći članak

Počeo otkup plastičnihi boca

Primjena Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu počinje s Novom Godinom, tako da će već od 2. siječnja građani moći p


Primjena Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu počinje s Novom Godinom, tako da će već od 2. siječnja građani moći predavati nepovratne boce veće od dva decilitra



Trgovine, koje su obvezne primjenjivati Pravilnik, vraćat će građanima 50 lipa naknade po boci, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Do 15. siječnja prikupljat će se i neobilježena ambalaža, a od tada će ambalaža biti kodirana. Sankcije za nepoštivanje Pravilnika će biti primjenjivane od 1. veljače, kazala je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Hrvatska mora štititi okoliš ne samo zbog ulaska u Europsku uniju, nego i zbog sebe same, kazala je ministrica napominjući da se dosadašnjim načinom prikupljalo samo od tri do četiri posto tzv. pet i alu ambalaže, dok je ostali dio završavao na odlagalištima otpada ili u prirodi. Očekuje se da će se primjenom Pravilnika do 2008. prikupiti oko 55 posto, a do 2015. do 80 posto ambalaže, kazala je ministrica.

Procijenjeno je da četvoročlana obitelj može predati do 100 boca mjesečno.

Ministrica ne smatra, kao proizvođači i trgovci udruženi u Hrvatsku udrugu poslodavaca, da će primjena Pravilnika dovesti do znatnih povećanja troškova proizvodnje i poskupljenja.

Državni tajnik Nikola Ružinski pojasnio je da bi proizvođač trebao preuzeti trošak od 11 lipa po boci, a trgovci bi trebali dobiti 15 lipa po prikupljenoj i predanoj boci.

Za svaku vraćenu bocu građani će dobivati po 50 lipa i na taj iznos neće bit obračunavan PDV, niti trgovačka marža, rekao je Ružinski.

Odbacio je tvrdnje da će se primjenom Pravilnika trgovine pretvoriti u smetlišta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook