Prethodni članak
Sljedeći članak

Početkom rujna kraj rada na crno???

Vlada je u četvrtak prihvatila prijedlog novog Zakona o državnom inspektoratu i poslala ga u saborsku proceduru. Kako je


Vlada je u četvrtak prihvatila prijedlog novog Zakona o državnom inspektoratu i poslala ga u saborsku proceduru. Kako je priopćio Državni inspektorat, predložene izmjene osigurat će uspješniji rad inspektorima pri suzbijanju svih oblika nedopuštenog obavljanja djelatnosti i nelegalnog zapošljavanja.

Znači da će inspektor usmenim rješenjem (o čemu mora sastaviti zapisnik) nadziranoj pravnoj ili fizičkoj osobi moći zabraniti rad do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i odmah zapečatiti tvrtku ili fizičku osobu ako posluje nelegalno.

Ako se otkriju radnici koji nemaju valjane ugovore o radu, inspektor će moći zabraniti rad 30, odnosno 60 dana (za ponovljeni prekršaj) i odmah zapečatiti tvrtku.

Rigorozne su mjere u skladu s onim što je Vlada najavljivala sindikatima, koji su ovu godinu proglasili godinom borbe protiv rada na crno.

Četiri sindikalne središnjice (SSSH, Uni-CRO, HUS i MHSJS) otvorile su potkraj travnja besplatni telefon 0800 200 004, na koji se mogu prijaviti svi oblici rada na crno.

U prva dva mjeseca zabilježeno je 185 prijava za 2883 osobe. Državni inspektorat i Porezna uprava provjerit će sve prijave, a mnogim bi prekršiteljima, ako Sabor prihvati zakon početkom rujna, tvrtke mogle biti zapečaćene.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook