Prethodni članak
Sljedeći članak

Podvarijanta omikrona u Hrvatskoj; Od danas na snazi nova pravila za putovanja

Čini se da je ta podvarijanta još zaraznija od omikrona


S 1. veljače, promijenila su se i pravila vezana za putovanja izvan Hrvatske i ulazak u našu zemlju koja se usklađuju na europskoj razini. Ukidaju se mjere temeljene na takozvanim COVID kartama te će se moći putovati isključivo s COVID potvrdama, javlja HRT.

Regulirano je i njihovo trajanje, pa će COVID potvrda za cijepljene dvjema dozama vrijediti 9 mjeseci, a za one koji su primili i "booster" dozu - zasad neograničeno. Negativan PCR test i dalje vrijedi 72 sata, dok će brzi antigenski test za prelazak granice vrijediti 24 sata.

- Svi koji neće imati valjane COVID potvrde, ako imaju opravdani ulazak u Hrvatsku, naravno da će moći ući s određivanjem mjere samoizolacije u trajanju od sedam dana, u kojem se periodu mogu testirati PCR testom ili brzim antigenskim i ukoliko je test negativan, ukida im se mjera, rekao je Marijan Burić, pomoćnik načelnika Postaje granične policije Bregana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo karantenu je skratio na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo cijepljenima i onima koji su preboljeli COVID. Inače, prema posljednjim podacima, imamo 2500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, no epidemija ne jenjava jer u usporedbi s prošlim ponedjeljkom - to je čak oko 700 slučajeva više. Porastao je i broj hospitaliziranih - u bolnicama je više od 2000 pacijenata, na respiratoru 184. Preminulo je još 50 ljudi. I kod nas je otkrivena podvarijanta omikrona. Potvrđeno je 5 slučajeva zaraze.

- Čini se da je ta podvarijanta još zaraznija od omikrona. Brže se širi. Za kliničku sliku zasad nema podataka da bi bila drugačija od sadašnjeg omikrona, nadamo se da će tako i ostati, jer se vidjelo dosad da ima blaže kliničke slike, izjavila je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

- Ono što je važno također se pripremiti za situaciju kada će proći ovaj epidemijski val i kada je jedino što preostaje u sklopu pripreme za neke buduće valove - cijepljenje, uključujući i nastavak boosteriranja, rekao je Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

- Mogu samo reći da mi je jako žao zbog toga jer sve što smo naučili, pogotovo u fazi s omikronom, je da ljudi koji su se cijepili manje su završavali u bolnicama i bilo je manje smrtnih ishoda, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH, prenosi HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook