Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte kako danas izgleda Trakošćan; umjesto vode u jezeru crni mulj koji smrdi

Posljednje takvo čišćenje obavljeno je još davne 1960. godine


Podno čarobnog dvorca iz 13. stoljeća, na mjesto gdje je do prije godinu dana bilo trakošćansko jezero, danas je tek ogromni, pomalo i smrdljivi crni mulj.  A upravo je taj mulj bio razlog zašto se ovo jezero ispraznilo nakon više od pola stoljeća. Ribe kojima je jezero bilo stanište, izlovljene su i premještene u druga jezera, a trenutno traje faza čišćenja, javljaju 24 sata.

Naime, u jezeru je bilo previše mulja te se ono s vremenom počelo pretvarati u močvaru. Čak se zbog mulja smanjila i dubina jezera koja je nekad, na najdubljem dijelu iznosila oko šest metara.

Jezero je ispražnjeno još u veljači prošle godine, a čak 15 godina su trajale pripreme za takav pothvat, kao i za istraživanje jezera. Veliki posao izmuljivanja jezera dugo se najavljivao, a trebao je početi još 2006. godine, no to se nije dogodilo. 

Inače, posljednje takvo čišćenje obavljeno je još davne 1960. godine, a danas, Hrvatske vode ulažu gotovo 15 milijuna u njegovo raščišćavanje. Punjenje svježom vodom očekuje se u proljeće 2023. godine, pišu 24 sata.

Pogledajte kako danas izgleda jezero:

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook