Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte ''neman'' koja je putovala prema Hrvatskoj! Zabilježeno je 190.000 udara munja


Jaka kiša i tuče uzrokovale su u petak štetu diljem Austrije, a pri čemu je meteorološka služba UBIMET zabilježila 190.000 udara munja u alpskoj zemlji u jednom danu što je najviša brojka ove godine. U zapadnoj saveznoj državi Vorarlberg, padaline u dolini Rajne blizu Bodenskog jezera bile su toliko jake da su se drveća savijala, dok su neke kuće ostale bez krovova, a ceste su bile poplavljene zbog začepljenih odvoda, piše Dnevno.hr.

Zbog velike količine oborinskih voda koje su se slijevale u Rajnu, vlasti su zatvorile područja u blizini rijeke za javnost kao mjeru predostrožnosti. Austrijska tvrtka za osiguranje od tuče (Österreichische Hagelversicherung) procijenila je ukupnu štetu u Vorarlbergu na oko 1.2 milijuna eura.

Više od 5000 hektara usjeva uništeno je, priopćeno je. Ceste u susjednoj saveznoj državi Tirol koje su bile blokirane odronima blata djelomično su ponovo otvorene u subotu. Ceste Oberinntal i Villgratental ostale su zatvorene.

U jugoistočnoj saveznoj državi Štajerskoj oluje su uzrokovale poplave i padanje drveća. U susjednoj južnoj saveznoj državi Koruškoj, hitne službe bile su raspoređene na nekoliko jezera kako bi spasile plivače, veslače i surfere koji nisu mogli stići do obale zbog jakih valova.

Oko 40 letova moralo je biti otkazano navečer u bečkoj zračnoj luci zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Podsjećamo, snažne oluje su u petak pogodile i Njemačku, Češku i Slovačku te uzrokovale ozljede nekoliko osoba i dovele do prometnog kolapsa u pogođenim područjima. U zapadnoj Slovačkoj, oluja je zahvatila festival na otvorenom, srušivši veliki šator i oštetivši nekoliko manjih.

Prema informacijama novinske agencije TASR, hitne službe prevezle su 10 osoba s lakšim ozljedama u obližnje bolnice. Festival Pohoda, koji se održava od 11. do 13. srpnja na aerodromu Trenčin, privremeno je prekinut zbog loših vremenskih uvjeta. Za sigurnost posjetitelja raspoređeni su brojni policajci i vatrogasci, a sportska dvorana pretvorena je u evakuacijski centar. Slovačku su posljednjih dana pogodile oluje i obilne kiše, što je rezultiralo smrću dviju osoba u odronu blata u planinskoj dolini. U susjednoj Češkoj, željeznički promet je u petak bio obustavljen na nekoliko lokacija zbog srušenih stabala uslijed jakog grmljavinskog nevremena.

Dio Hrvatske je u jučer sasula tuča. Jaka kiša i tuča pale su u Humu na Sutli te u Pregradi. U ostatku Hrvatskog Zagorja vrijeme je zasad oblačno. “Pregrada, pljusak sa malo kuglica leda”; “Hum na Sutli pala tuča”, javljali su Zagorci jučer. 

Sugradica je to bila. To je tuča s kišom. Nije bilo prestrašno, bila je tuča gusta, ali s kišom. Nije toliko opasna i otišla je. Zahvatila nas je rubno, ali sutra bi mogla biti repriza - rekao je za Zagorje.com predsjednik Udruge raketara protugradne obrane, Josip Salatko.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook