Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija ima novi plan: 'Kažnjavat ćemo vozače, a da ih ne moramo ni zaustaviti'


Vizija nula, odnosno Vision zero plan je Europske unije prema kojem u Europi do 2050. ne bi trebalo biti poginulih osoba u cestovnom prometu.

Andro Pavuna, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za promet, najavio je na panelu Vision Zero - sigurna, pametna i održiva mobilnost veliki projekt u Zagrebu - adaptivno upravljanje prometom kojim bi bio moguć cijeli niz pametnih usluga, a svi bi semafori bili spojeni na jedno središnje mjesto. U prvoj fazi projekt je vrijedan 13 milijuna eura.

Voditelj Službe prometne policije MUP-a Josip Mataija istaknuo je da ove godine imamo loše statističke podatke o stradalima u prometu. Osobito se to odnosi na vozače mopeda i motocikala jer je gotovo svaka treća poginula osoba na našim cestama vozač dvokotača.

"Posebno bih apelirao na strpljenje vozača u špicama turističke sezone jer gužve su neizbježne. Primjerice, prošloga je vikenda kroz naplatne postaje Demerje-Lučko prošlo 220.000 vozila", rekao je Mataija, prenosi Večernji list

Pojasnio je da je policiji u tako gustom prometu teško kažnjavati one koji ne poštuju prometne propise, primjerice, neodgovorne vozače koji voze zaustavnim trakom na autocesti, ali je najavio da bi vrlo skoro i takvim prekršiteljima mogli stati na kraj.

"Testirali smo dronove kojima bismo mogli snimiti i kažnjavati vozače koji krše propise, a da ih ne moramo zaustaviti. Ove godine nabavit ćemo još dronova", rekao je Mataija. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook