Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija uputila ozbiljno upozorenje Zagorcima koji odlaze na more


Iako je Zagorje jedno od najsigurnijih područja Republike Hrvatske, o čemu svjedoče i statistički podaci policije o kaznenim djelima, ipak ni na području Krapinsko – zagorske županije krađe i teške krađe nisu rijetkost. Kad govorimo o krađama i teškim krađama, riječ je o službenoj kvalifikaciji kaznenih djela, a laički rečeno i sasvim pojednostavljeno, teška krađa je ona u kojoj je lopov nasilno ušao u neki prostor, provalio zaključana vrata, ogradu ili je morao savladati neku prepreku da bi se domogao plijena. Samo u prvih šest mjeseci ove godine takvih teških krađa na području koje sigurnosno pokriva PU krapinsko – zagorska bilo je 65, dok je kaznenih djela krađa zabilježeno 74.

Lopovske prakse
Kad su provale i krađe u pitanju, u Zagorju su najviše na meti lopova klijeti i vikendice, što i ne čudi, budući da je riječ o objektima u kojima ljudi ne stanuju i ne borave konstantno, no, kad je lopov siguran da je obiteljska kuća u nekom trenutku prazna, nije rijetkost da i u nju provali i ukrade nešto vrijedno. Kako su nam rekli u PU krapinsko – zagorskoj, lopovi najčešće provaljuju kroz ulazna ili sporedna vrata lomljenjem cilindra brave, naviranjem kroz ulazna vrata ili kroz prozore, zavlačenjem kroz otvorene prozore pa čak i ako su otvoreni samo „na kip“. Isto tako, vrlo su česte i provale te krađe iz kuća otvaranjem ulaznih vrata originalnim ključem kojeg je vlasnik ostavio ispod tegle ili kamena kod ulaznih vrata, na prozoru ili sličnim mjestima, stoga policija upozorava građane da to nikako ne čine, odnosno, da ne ostavljaju ključeve kod okućnica i po dvorištima.

Savjeti policije
Budući da je počela sezona godišnjih odmora i odlazaka na more, privremeno prazne kuće mogle bi u narednom periodu postati atraktivna meta lopovima, stoga smo kod PU krapinsko – zagorske potražili savjete i preporuke kako prevenirati ili barem smanjiti mogućnost da nečija kuća postane meta lopova. - Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete. Novac i dragocjenosti ne ostavljate u domu, već ih pohranite na sigurno mjesto, kao što su trezori ili ih dajte na čuvanje kod osoba od povjerenja. Veće količine novca i dragocjenosti nemojte držati u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima, jer provalnicima su ta mjesta dobro znana. Isto tako, ne ostavljajte na dvorištima građevinski alat i materijale, pogotovo sekundarne sirovine kao staro željezo, poljoprivredni alat i slično, a ključ od stana ili kuće ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići – savjetuju zagorski policajci te dodaju kako je dobro na neki način 'prikriti' činjenicu da vas duže vrijeme neće biti u kući. - Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni vaš poštanski sandučić i ne objavljujte javno na društvenim mrežama i drugim internetskim portalima da ste na putu, kako ne biste eventualnim zlonamjernicima dali do znanja da je vaš dom prazan duže vrijeme. Razgovarajte o tome i sa svojom djecom te ukućanima. Također, svakako osobi od povjerenja ostavite adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu – kažu iz PU krapinsko – zagorske.

Susjedski nadzor
Jedna od preventivnih mjera u sprječavanju ovih kaznenih djela jest susjedski nadzor, podsjećaju zagorski policajci. - Riječ je o aktivnosti u okviru primarnog suzbijanja kriminaliteta koje su usmjerene na fizičku i socijalnu okolinu i na faktore koji utječu na mogućnost pojavljivanja kriminaliteta. Bit susjedskog nadzora je u međusobnom poticanju građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine, putem zapažanja i izvješćivanja o sumnjivim pojavama u svojim četvrtima. Ideja se temelji na međusobnom poznavanju susjeda, potrebi da zaštite jedni druge, interveniraju u ime drugih i ako se primijeti nešto sumnjivo dojave policiji – pojašnjavaju te napominju da, ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području koje se nalazi vaš dom.

Zaštita vozila
Nadalje, sve one koji odlaze na more ili na neko putovanje za vrijeme godišnjeg odmora, policija upozorava kako ne smiju zaboraviti na mogućnosti da tamo postanu žrtve provala u vlastite osobne automobile ili žrtve krađe na javnim mjestima. Kad su pitanje preventivne mjere samozaštite od provala u osobni automobil, najosnovnija pravila, podsjeća policija, su da se vozila parkiraju na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu, da se zatvaraju prozori, te da se automobili zaključavaju kad god ih napuštate, pa bilo to i na vrlo kratko vrijeme. - Ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu u automobilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobiteli, fotoaparati i slično. Ne spremajte stvari u prtljažnik automobila prije odlaska jer, nikad ne znate, možda vas netko promatra. I na kraju, uvijek prije napuštanja automobila razmislite jeste li nešto od svega navedenog propustili te olakšali provalniku posao – savjetuje policija, koja preporučuje svima koji su u mogućnosti da u svoja vozila ugrade i alarmni uređaj.

Džepari vrebaju
Nadalje, budući da javna mjesta s velikim brojem ljudi, kao što su javne plaže, kupališta na bazenima ili rijekama, trgovine i kafići mogu biti pogodna mjesta za vještog kradljivca vrijednih predmeta, PU krapinsko – zagorska savjetuje i kako se zaštiti od takvih vrsta krađa. - Nikada ne ostavljajte ručne torbice, novčanike s novcem i dokumentima, kao ni bilo koje druge vrijedne predmete bez vizualnog nadzora. Torbu nosite zatvorenu i ispred sebe. Ne ostavljajte torbu, novčanik, mobitel ili vrećicu na blagajnama, policama ili u kabinama. Izbjegavajte nošenje novčanika u zadnjem džepu. Obratite pažnju na svoje okruženje, posebno na gužvu te obratite pažnju na osobe koje vas duže prate jer džepari prvo pronalaze svoju žrtvu. Stoga se čuvajte guranja, nalijetanja i agresivnih ili pretjerano ljubaznih osoba, ne pokazujte pred drugima novac i druge dragocjenosti te nemojte nositi veće količine novca kada idete u kupovinu. Radije koristite bankovnu karticu, ali broj PIN-a ne držite zapisan u novčaniku  uz bankovnu karticu – neki su od savjeta koje su nam dali u PU krapinsko – zagorskoj.

Smanjenje štete
Kako živimo u doba kad rijetko tko nema 'velik dio svog života' spremljen u mobitelu, kad vam netko ukrade mobitel, osim materijalne štete, zasigurno će vam prouzročiti i niz komplikacija. Stoga su nam zagorski policajci dali i nekoliko savjeta kako unaprijed pokušati smanjiti štetu od potencijalne krađe ili gubitka mobitela. - Zvono mobitela postavite na najjače i ako vam bude ukraden, zamolite nekoga da nazove vaš broj, možda se oglasi kod džepara. Instalirajte na svoj mobitel aplikacije koje bi vam mogle pomoći da locirate i vratite svoj izgubljeni ili ukradeni telefon. Uvijek koristite PIN i zaključavajte svoj mobitel pomoću šifre – rekli su nam iz policije te dodali da se djelomično može prevenirati i potencijalna šteta u slučaju da vam netko ukrade novčanik. - Limitirajte iznos koji možete podići karticom na bankomatu. Ne držite sav novac, kartice i dokumente u istom džepu ili torbi. Ako ste pokradeni, pretražite najbližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik kojeg je lopov odbacio. Spremite ga u vrećicu i predajte policiji jer postoji mogućnost otkrivanja korisnih tragova – preporuke su Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook