Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija uputila važnu obavijest za motocikliste i mopediste


Zagorska je policija danas objavila posebno upozorenje vezano za sve vozače motora i mopeda. Prenosimo ga u cijelosti: 
''Kako bi se smanjio broj stradavanja motociklista i mopedista te povećala njihova sigurnost u cestovnom prometu, upozoravamo sve sudionike da se pridržavaju prometnih propisa.
Tijekom nadolazećeg vikenda, na području Policijske uprave krapinsko-zagorske, policijski službenici će provesti akciju pojačanog postupanja prema vozačima motocikla, mopeda i ostalih prijevoznih sredstava.

Nadzor će se provesti radi podizanja više razine sigurnosti u cestovnom prometu, s ciljem zaustavljanja negativnog trenda stradavanja u prometu i sprječavanja najtežih prometnih prekršaja povezanih s vozačima motocikala, mopeda i ostalih prijevoznih sredstava.

Motociklisti se moraju kretati sredinom obilježene prometne trake kako ne bi bili u tkz. mrtvom kutu drugih sudionika u prometu. Jako je bitno za motocikliste da se u zavojima ne kreću sredinom prometnice jer motor je u nagibu i tada se nalaze u suprotnom kolničkom traku.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Međutim, često i zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju:
kreću se neprilagođenom i brzinom većom od dozvoljene,
ne nose zaštitne kacige,
kreću se površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila,
precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu,
obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera,
provlače se između zaustavljenih kolona vozila,
voze sa neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike,
upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima,
upravljaju vozilima prije stjecanja prava (bez položenog vozačkog ispita),
uklanjaju blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 45 km/h.'' – piše policija. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook