Prethodni članak
Sljedeći članak

Politika na zagorskim bregima

Kad bi Josip Broz Tito i Franjo Tuđman znali što se događa u njihovim rodnim mjestima, okrenuli bi se u grobu, zajedljiv


Kad bi Josip Broz Tito i Franjo Tuđman znali što se događa u njihovim rodnim mjestima, okrenuli bi se u grobu, zajedljivo su poslije prošlih lokalnih izbora zlobnici komentirali za mnoge neočekivane rezultate i sastav nove vlasti u Kumrovcu i Velikom Trgovišću.


Danima poslije tih izbora u lipnju prošle godine rodna mjesta dvojice Zagoraca, koja su u prošlom stoljeću stvorila dvije države, bila su u novinama istaknuta kao čudo jer je vlast u Kumrovcu formirao HDZ sa svojom koalicijom, a u Velikom Trgovišću SDP sa svojim partnerima. Političke opcije, koje su njih dvojica stvorila i zastupala, na njihovu rodnom ognjištu doživjele su poraz i morale su u opoziciju.


Stereotipi

Nešto što je sasvim normalno u demokraciji, još se u velikom dijelu hrvatske javnosti doživljava kao čudo jer Kumrovec slovi kao tvr?ava crvenih, a Veliko Trgovišće smatra se, uz Dalmaciju, Slavoniju i Hercegovinu, krajem koji je posve odan Tuđmanu. Tome se ne treba čuditi zna li se da su najviši stranački kolege iz Zagreba svojim pobjednicima u Kumrovec i Veliko Trgovišće slali čestitke za pobjedu doživljavaju?i ih kao vitezove koji su uspjeli osvojiti neosvojivo.

Teško je ispravljati krive Drine i nečiju predodžbu kaže hadezeovac Milivoj Prekratić, prvi čovjek općine Kumrovec. Na primjeru moje kćeri najbolje vam mogu objasniti da u javnosti još vladaju stereotipi o Kumrovcu. Ona je, upisavši se u srednju školu u Zagrebu, za izborni predmet izabrala vjeronauk. Na prvom satu, kad su se novom vjeroučitelju predstavljali njegovi učenici, ona je ustala i rekla kako se zove te da dolazi iz Kumrovca. Vjeroučitelj joj je na to kratko odgovorio: O Titu ćemo kasnije, sjedni! Nije imao pojma da je moja kći, premda iz Kumrovca, bila najbolja iz vjeronauka u cijeloj Hrvatskoj.

Tražeći načelnika Velikog Trgovišća Ivana Žeinskog, prvog čovjeka SDP-a u tom kraju, njegovi sumještani, koje smo zatekli u mjesnoj gostionici Kontra, rekli su nam sve najbolje o njemu. A kada smo s njim započeli priču o problemima s kojima se suočava u svom mjestu, na prvo mjesto istaknuo je uređenje Tuđmanove rodne kuće i zgrade osnovne škole koju je pohađao prvi hrvatski predsjednik, govoreći i o njemu i o njegovu djelu biranim riječima.

Najzanimljivije je u cijeloj toj priči a u to smo se uvjerili pročitavši analizu o radu zagorskih općina u lokalnom Zagorskom listu da je sadašnja vlast na čelu sa SDP-ovim načelnikom u Velikom Trgovišću pokrenula razvoj toga mjesta s mrtve točke. U Kumrovcu HDZ je sa svojim partnerima učinio puno više od SDP-ovih prethodnika da se mrtvi kapital od bivše političke škole i drugih objekata, koji su bili u službi promocije Titova imena i djela, pretvori u objekte koji će tom mjestu donijeti nova radna mjesta.

Kak vi u Kumrovcu? To mi pitanje postavljaju mnogi u Zagrebu kada kažem da sam načelnik općine Kumrovec. Kažem da to nije slučajno jer smo se mi za vlast pripremali stvarajući programe koji će ovom mjestu priskrbiti radna mjesta. Bivši je sustav u sve objekte ulagao mnogo, ali oni su u novom vremenu izgubili svoju namjenu. Rješenje je da dobiju novu ulogu te omogu?e otvaranje novih radnih mjesta. Bivša vlast u Kumrovcu živjela je u uvjerenju da netko Kumrovec mrzi. Mi kažemo da to nije istina jer za to nema razloga. Jednostavno, Kumrovec više ne može živjeti na teret državnog proračuna, kao u Titovo vrijeme, nego se mora suočiti sa stvarnošću i tržištem kaže načelnik Prekratić, koji je od Fonda za privatizaciju ishodio da se napravi natječaj za idejna rješenja prenamjene objekata Spomen-doma i Političke škole.

Ostavština

Koliko se hadezeovci u Kumrovcu trse da od Titove zaostavštine stvore nova radna mjesta, toliko se esdepovci u Velikom Trgovišću bore da njihovo mjesto ostane nadaleko poznato po tome što je u njemu rođen Franjo Tuđman. Od središnjeg trga, koji bi uskoro trebao nositi ime Stjepana i Franje Tuđmana, do njihove rodne kuće sagrađen je nogostup.

Franjo Tuđman, čovjek koji je stvorio Hrvatsku, ponos je našeg mjesta. Želimo njegov lik i djelo dignuti na razinu kakvu takva veličina zaslužuje. Da bi se to postiglo, potrebno je urediti staru školu, koju je Tuđman pohađao, i njegovu rodnu kuću u muzejski prostor, ali i urediti parkiralište oko njih gdje bi se parkirali autobusi s ljudima iz cijele Hrvatske. Bivša HDZ-ova vlast darovala je to zakladi Hrvatskog državnog zavjeta, koja se o tome ne brine dodaje čelnik SDP-a i načelnik Velikog Trgovišća Ivan Žeinski.

U Tuđmanovu rodnom mjestu HDZ je vlast izgubio prije pet godina. Zamijenila ih je sadašnja koalicija, ali tada je na čelu općine bio čovjek iz HSS-a, kojega je nakon ovih izbora zamijenio esdeovac. Kumrovec je postao općinom prije osam godina, a prije prošlih izbora općinom je vladao SDP, koji je sada pak naslijedio HDZ. U obje općine mještani, a i vlast, gaje poštovanje prema svojim sumještanima koji su obilježili, svaki jednu eru prošlog stoljeća.

Koliko se esdepeovci u Velikom Trgovišću brinu o očuvanju uspomene na Franju Tuđmana, toliko i hadezeovci u Kumrovcu skrbe o uspomeni na Tita.

Ogorčeni smo na svaki ekstremistički ispad, kao što je bilo miniranje spomenika. Čuvat ćemo i paziti ovo što je ostalo za njim jer je on ipak bio nezaobilazna osoba naše povijesti dodaje hadezeovac Milivoj Prekratić.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook